Tavan fiyata uymayan sigortacılara ağır ceza

Tavan fiyata uymayan sigortacılara ağır ceza

Tavan fiyat uygulaması neden uygulanamıyor. Uygulamayanlara hangi yaptırımlar var.

Tavan fiyat uygulaması sayesinde önü alınamayan sigorta fiyatlarına bir nebze sınırlama geldi Ancak trafik sigortası yapan birçok şirket alınan bu karara uymamakta direniyor. uygulamada yaşanan bu sıkıntıları aşmak için yeni bir tedbir ve ceza uygulanmaya başlayacak. Tavan fiyat uygulamasına uymayan sigorta şirketlerine 50 bin Tl ye varan cezalar yolda.

Şirket vatandaşa sigorta yapmak istemezse ve vatandaş bu durumda suç duyurusunda bulunursa 5 bin ila 50 bin tl arası cezalara maruz kalacak.

Sigortacılık kanununda faaliyet gösterilen branşta bulunan zorunlu sigortaları yapmak zorunda olduğuna dair 13. madde bulunmaktadır.

Sigorta Kanunun İlgili Maddesi:

Zorunlu sigortalarMADDE 13

(1) Bakanlar Kurulu, kamu yararı açısından gerekli gördüğü hallerde zorunlu sigortalar ihdas edebilir. Sigorta şirketleri, 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla faaliyet gösterdiği sigorta branşlarının kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz.(2) Müsteşarlık, zorunlu sigortaya konu teşkil eden menfaat üzerinde yapacakları iş ve işlemler nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini alarak zorunlu sigorta denetimi yapabilecekleri belirlemeye yetkilidir.(3) Bir faaliyetin icrası ya da bir şeyin kullanılması için izin veya ruhsat vermeye veya bunları denetlemeye yetkili merciler ile ikinci fıkra uyarınca belirlenen kurum ve kuruluşlar; yürütecekleri iş ve işlemlerde, yapılması zorunlu sigortaların geçerli teminat tutarları dâhilinde yaptırılıp yaptırılmadığını araştırmakla yükümlüdür. Bu kurum ve kuruluşlar ile izin veya ruhsat vermeye ve denetlemeye yetkili mercilerce, geçerli teminat tutarında sigorta yapılmamış olduğunun tespiti halinde işlem yapılmaz. Geçerli teminat alınana kadar sigortalının zorunlu sigortaya konu teşkil eden faaliyeti yetkili merciler tarafından durdurulur.

Yorumlar

Daha Fazlası