İntercooler nedir, İntercooler hortumu patlarsa ne olur, İntercooler fiyatları ne kadar?

İntercooler nedir, İntercooler hortumu patlarsa ne olur, İntercooler fiyatları ne kadar?

İntercooler' ın çalışma prensibi, görevi, fiyat ve arızalarına dair her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

İntercooler Nedir?

İntercooler en basit tanımıyla farklı bir çeşit radyatördür. Motor suyu soğutma radyatörünün hemen önünde yer alır.

İntercoolerin görevi ve çalışma prensibi

Motor suyu soğutma radyatörünün önünde yer alan intercooler araçta hava ve su soğutmalı olmak üzere iki farklı şekilde çalışmaktadır. Bu işlev nedeniyle ara soğutucu diye de nitelendirilmektedir. Genelde turbolu motorlarda karşımıza çıkan intercooler sanılanın aksine turboyu soğutmaz sadece emilen havanın soğutulması işlevini yerine getirir. Bu sayede turbodan çıkan ısınmış hava motora gelmeden önce intercooler tarafından soğutularak motorun ve diğer parçaların daha rahat çalışmasını sağlar. Aracın performansını artıran intercooler aynı zamanda yakıt tüketimini de artırmaktadır.

İntercooler arızaları Hakkında

Parçanın arıza vermesinin en büyük nedenlerinden birisi sistemin yağlanmasıdır.Çok az bir yağlanma bile parçanın çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bu parçanın çalışmaması demekte motorun aşırı ısınmasına neden olacaktır. Motorunuzda aşırı ısınma oluyorsa bu sebep aklınıza gelebilir sistemin temizlenmesi son derece fayda sağlayacaktır. İntercooler'ın görevini tam yapmadığı durumlarda sistem temizliği yapılmadan araç kullanımı asgari düzeye indirilmelidir.

İntercooler Hortumu Çatlamaları

Turbo intercooler hortumu kötü yakıt kullanımı sürekli yüksek hızlarda kullanım vb durumlarda zayıf bir kısmında çatlama yapabilir. Bu durumda aracın çekişi düşer turbo devreye girmez ve aracınız belli bir hızın üstüne çıkamaz. Örneğin hortumu çatlayan bir araç 80 90 km yi geçmekte zorlanır ve dizel araçta turbo yokmuş gibi kullanmak zorunda kalırsınız. bu gibi sorunlar varsa aracınızı uzun süre kullanmadan mutlaka servise yada ustanıza götürmeniz gereklidir.

Yorumlar

Daha Fazlası