EGR Arızalanırsa Ne Olur?

EGR Arızalanırsa Ne Olur?

EGR valfi arızası ciddi motor arızalarına neden olabilir.

EGR Arızalanırsa Ne Olur?

EGR sistemi bir miktar egzoz gazını soğutarak tekrar emme manifolduna gönderir. Böylece temiz havayla beraber bir miktarda egoz gazı silindirlere alınır. Bu durumda silindirlerde ki yanma sıcaklığı ve basıncı düşer. Yanma sıcaklığının düşmesi yüksek sıcaklıklarda oluşan NOx gazlarının oluşumunu azaltır. Bu sayede emisyon değerleri düşürülür.

EGR sistemi egzoz gazına maruz kaldığından zamanla kurum bağlayabilir. (Özellikle dizel araçlarda kötü yakıt alınması sonucu). Oluşan ve EGR içerisinde biriken bu kurum emme manifolduna gönderilecek olan egzoz gazı miktarını ayarlayan EGR valfinin sıkışmasına neden olur. Bu durumda EGR valfi açık ve ya kapalı konumda sıkışıp kalır ve görevini yerine getiremez. Bu sıkışma sonucu valfi çalıştıran elektrik motoru yanabilir ve EGR nin değiştirilmesi gerekir.

EGR valfi genelde açık konumda sıkışık kalır. Bu durumda emme manifolduna sürekli egzoz gazı kaçar. Silindirlere aşırı egzoz gazı gireceğinden verimli bir yanma gerçekleşmez ve aracın çekişi düşer, motorun çalışması bozulur. Egzozdan siyah duman atılır. İlerleyen zamanlarda supaplar ve pistonlar kurum bağlayabilir. Supapların kurum bağlaması tam olarak kapanmalarını ve soğumalarını engeller. Bu durum beraberinde farklı ve ciddi motor arızaları meydana getirir.

EGR kapalı konumda sıkışıp kalırsa silindirlerdeki yanma sıcaklığı düşmez. Motor fazla ısınır. Bu aşırı sıcaklık motor yağının özelliğini bozabilir. Bu durumda da yetersiz yağlanma sonucu motorun hareketli parçalarında ve turbo milinde ve yatağında aşınmalara neden olur.

EGR valfinin arızalanmasının nedeni genelde kurum birikmesidir. Kurum birikmesinin en önemli nedeni ise kalitesiz yakıt kullanmaktan kaynaklanır. Özellikle dizel araçlarda yakıta dikkat edilmesi gerekir. Belli periyotlarla EGR kurum temizliği yaptırılarak EGR ömrü uzatılabilir.

Yorumlar

habil kaptan
peugeot 3008 en güvenilir suv aracı ancak bunları da öğrenemk gerektiğini düşünüyorum yoksa benim aracıma güvenim tam :D
arslan15sev
önemli bir konu uzun bir süre önce peugeot 208aldım ve aldığımdan beri endişeleniyorum bir sorun çıkarmı diye ama çok şükür daha hiç bir sorun çıkmadı
yunus
kaç yıllık peugeot kullanıcısıyım bir kere şu arızaya rastlamadım
yunus okumuş
bu ara peugeot 508 de şüphelendiğim bir arızaydı öğrendiğim iyi oldu teşekkürler
yunus okumuş
bu ara peugeot 508 de şüphelendiğim bir arızaydı öğrendiğim iyi oldu teşekkürler
Galip Türk
vermiş olduğunuz bilgi için çok ama çok teşekkür ederim 4
Deniz Elmacı
Farklı bir bilgi çok teşekkür ederim
emre soyaslan
her koşulda dikkatli olmak ve bakımını sürekli yapmak gerek
Mahmut Zorlu
yeni bir şey daha öğrendik sayenizde çok teşekkür ederim
yunuskent14
kötü yakıt kullanımı birçok sorunu da beraberinde getiriyor
Sezgin Ünal
Ne olur bilemiyorum ama bayağı sorun yaratacağını biliyordum
burak
güzel bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler
Ömer Markoç
Bilgi için çok teşekkür ederim :)
Cafer Mahmutoğlu
vermiş olduğunuz yararlı bilgi için çok teşekkür ederim
mert sayar
çok işime yaradı bu yazı teşekkürler
zafersozer18
dikkat etmek lazım arabadaki bu tarz noktaları kontrol etmek gerek
Mertcan Uçar
Güzel bir olmuş çok teşekkür ederim
deniz
bu yazı sayesinde tamir edebildim teşekkür ediyorum

Daha Fazlası