Volan Nedir? Ne İşe Yarar?

Volan Nedir? Ne İşe Yarar?

Volan motordan aldığı hareketi şanzımana ileten dişli bir kasnaktır.

Volan Nedir? Ne İşe Yarar?

Volan krank miline bağlı bir parçadır. Krank milinden aldığı hareketi debriyaj vasıtasıyla şanzımana ileten bir dişli kasnaktır. Ayrıca motora ilk hareketin verilmesinde de rol oynar.

Marşa basıldığında marş dişlisi volan dişlilerinin arasına girer ve marş motoru volanı döndürür. Volanda krank milini döndürerek motora ilk hareketi verir. Daha sonra ateşleme gerçekleşir ve motor kendiliğinden çalışmaya başlar. Marşa basılıp araç çalıştırıldıktan sonra kontağın hemen bırakılması gerekir. Marş bırakıldığında marş motoru dişlisi volan dişlisinden ayrılır. Kontak hemen bırakılmazsa marş motoru dişlileri aşınır ve sıyrılır. Bu durumda marş esnasında marş motoru dişlileri volana tam olarak tutunamadığından sıyırma yapar, araç çalışmaz. Bu yüzden marş yapıldıktan sonra kontağın doğru zamanda bırakılması önemlidir.

Volan krank milinden aldığı hareketi debriyaj vasıtasıyla şanzımana iletir. Volan yüzeyi tıpkı debriyaj balatası yüzeyi gibi tırtıklı, pürüzlü bir yapıya sahiptir. Bu sayede volan ve debriyaj balatası tam olarak birbirine kenetlenir ve motordan gelen hareket şanzımana iletilir. Siz debriyaja bastığınızda debriyaj balatası volandan ayrılır ve motor ile şanzıman arasındaki hareket iletimi kesilmiş olur. Bu arada vites değişikliği yapılır ve ayak debriyajdan çekilirken volan ve debriyaj balatası tekrar kenetlenir ve hareket şanzımana oradan da tekerleklere tekrar iletilir.

Yorumlar

yunus
bir şey daha öğrendim harika peugeot 2008 kullandığımdan beri iyice merak etmeye başladım :D
yunus
bir şey daha öğrendim harika peugeot 2008 kullandığımdan beri iyice merak etmeye başladım :D
Necmi Er
hep duyuyordum ama öğrenmek şimdiye nasipmiş
umutyel30
ilk defa duydum bu ismi
Adem İnan
güzel bir içerik olmuş elinize sağlık
hilmiaksu05
hocam çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz teşekkürler
Hikmet Öncü
Bunu öğrendiğim iyi oldu teşekkür ederim
Ali Aktar
Volan Volan diyorlardı bu muymuş D
Özkan Kamber
Bu site sayesinde her geçen yeni bir şey öğreniyorum valla
aliseri
detaylı bir yazı olmuş teşekkürler
Batuhan Zorluğlu
Değerli bilgileriniz için çok çok teşekkür ederim
kürşat
teşekkür ederim yazı için işime yaradı

Daha Fazlası