Arabam çekişten düşüyor, çekişten düşme sebebi ne olabilir?

Arabam çekişten düşüyor, çekişten düşme sebebi ne olabilir?

Araba neden çekişten düşer? Çekişten düşme, araçta titreme, seriliğin azalma sebepleri hakkında detaylı bilgiler bu yazımızda..

Çekiş düşüklüğü belirtileri ve hissedilmesi

Aracınızın çekiş düşüklüğü özellikle yokuşta ve taşıdığı yükün artması durumunda hissedilmektedir.Araçta sorun varsa düz yolda da hissedilmekle birlikte bu durum en fazla yokuşlarda ve yükün arttığı durumlarda daha net olarak hissedilmektedir.Çekiş den düşme nedenleri sürücüden ve araçtan kaynaklanan nedenler olmak üzere ikiye ayırarak inceleyebiliriz.

Çekiş den düşme nedenleri Nelerdir?

1.Sürücüden kaynaklanan nedenler

Aracın bakımlarının zamanında yapılmaması ve buna ek olarak kuralına uygun kullanmama araçta çekiş den düşmeye neden olmaktadır.Aracı devrinde kullanmamak, yağını, suyunu, filtrelerini zamanında değiştirmemek, düşük kalite yakıt kullanmak ve daha birçok şey sürücüden kaynaklanan ve çekiş düşüklüğüne yol açan nedenlerden bazılarıdır.

2. Araçtan kaynaklı nedenler

Ateşleme aksamı

Aracı hareket ettirecek gücün başlangıcını sağlayan aksamların toplamıdır.Diğer parçaların performansı ve sorunsuz çalışması ateşleme sisteminin performansına bağlıdır.

Bujiler, buji kabloları, akü, distribütör den oluşan ateşleme sisteminin tüm parçaları düzenli olarak kontrol edilmelidir.Yoksa aracınız çalışmakta zorlanacak hatta hiç çalışmayacaktır.Bunlara ek çekişide olumsuz etkilenecektir.

Yakıt Kaynaklı Sorunlar

Kalitesiz ve kirli yakıt kullanımı aracın çalışmasını ve çekişini olumsuz etkileyecektir. Bu tarz sorunla karşılaşmamak için sürekli aynı noktadan yakıtınızı almanız faydalı olacaktır.

Motor yağının ömrünü tamamlaması

Motor yağınızı önerilen km ve sürede yenilemeniz hem yakıt miktarınızı hem de aracınızın çekişini olumlu etkileyecektir.

Filtrelerin tıkalı olması

Hava ve yağ filtrelerinizin tıkalı olması aracın sağlıklı çalışmasını olumsuz etkileyen en büyük etkenlerden biridir. Belirtilen sürelerde aracınızın yağı ile birlikte yağ, have ve polen filtrelerinizin de değişimi son derece önemlidir.

Katalitik konvektör veya egzozun tıkalı olması

Egzoz ve katalitik konvektörün tıkalı olması arcın çalışmasını olumsuz etkiler hatta aracın hareketsiz kalmasına neden olabilir.Katalitik konvektör tıkalı olduğundan aracınız çekmiyorsa araç motor kaputunu kaldırdığınızda konvektörün kırmızılaştığını dahi görebilirsiniz.

Araç karbüratörlü ise karbüratör sorunları

Karbüratör de kirlenmeden dolayı meydana gelen tıkanmalar aracın çekişini ve çalışmasını olumsuz etkilemektedir.Temizlenmesi durumda sorun giderilmektedir.

Tekerlek bilyalarında ve akslarda sorun olması

Tekerlek bilyanızın dönmemesi veya dağılması tekerleklerinizin rahat bir şekilde hareket etmesine engel olacağınızdan çekişi olumsuz etkileyecektir. Bilya (rulman) arızası ve uğultu sebebi ve çözümü

Avans ve subap ayarları

Bozulan avans ve subap ayarları da motor çalışmasını olumsuz etkileyip aracınızın çekişten düşmesine neden olacaktır. İşin uzmanı tarafından ayarları yeniden yapılabilmektedir.

Fren tertibatı

Fren tertibatındaki paslanma gibi nedenler frenlerin sıkışıp kalmasına neden olmaktadır.Kilitenen sistem yüzünden hareket etmesi zorlaşmaktadır.

Değindiğimiz problemlerin aracın mekanik aksamından kaynaklı olanlar konusunda yetkili kişilerden teknik destek almanız gerekmektedir.Bu sistemlerin düzenli çalışabilmesi adına periyodik bakımlarını yaptırmak da tamamen sürücülere kalmaktadır.

Yorumlar

Ömer bayramoğlu
Araç çekiş gücü azalması. 2004 Skoda aracın var geçen hafta çalıştırdım gaza basmama rağmen araç 80den yukarı cikmiyor farklı yerlere götürdüm gaz kelebeginden ve direksiyon acı sisteminden kaynaklanır deyip aracı ustaya teslim ettim aklıma geldi aracın çekiş gücü ile direksiyon acı sistemi ne alaka deyip mantık yürütüyorum sizlerinde yorumunu merak ediyorum.

Daha Fazlası