Yokuş Aşağı Kaçıncı Vitesle İnilir? Yakıt Harcamadan Yokuş İnmek Mümkün mü?

Yokuş Aşağı Kaçıncı Vitesle İnilir? Yakıt Harcamadan Yokuş İnmek Mümkün mü?

YOKUŞ AŞAĞI HANGİ VİTESİ KULLANMAK DAHA DOĞRUDUR?

Yokuş yukarı hangi vitesle karar vereceğiniz yokuşun uzunluğuna ve eğime göre değişir ama bu işin genel kuralı o yokuşa tırmanıyor olsanız hangi vitesi kullanıyor olurdum sorusuna cevap bulmanızla ortaya çıkacaktır.

Hem yakıt tasarrufu hem de güvenlik açısından çıkarken 2. vites ile çıkabildiğiniz yokuşu yine çok fazla firen kullanmadan ve nerdeyse çok az yakıt kullanarak güvenle 2. viteste inersiniz.

Yokuş aşağı inerken kesinlikle vites boşa alınmamalı çünkü şanzıman devre dışı kalır ve ani frenlerde araç savrulma vb. hareketler yapabilir.

Tam otomatik viteslerde de yine p- r- n- d- s- 1 - 2 konumlarından 2 genelde tercih edilerek ve motor freni kullanılarak inmek uygun olacaktır.

Yarı otomatik araçlarda araç devrini alıp hızlandığında ara ara vitese manuel müdahale ile vites düşürülerek aracın fazla ivme kazanması engellenebilir.

Günümüzde bazı teknik donanımı yüksek araçlarda yokuş iniş desteği de bulunmaktadır.

Siz bir kaç kez frene basarak araca müdahale ettiğinizde yokuş iniş sensörü devreye girip gaz verip siz hızlandırmadığınız sürece aracın uygun hızla yokuşu inmesine yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Daha Fazlası