VİTESTE Mİ İNMEK AZ YAKAR, BOŞA ALMAK MI?

VİTESTE Mİ İNMEK AZ YAKAR,  BOŞA  ALMAK MI?

VİTESTE Mİ İNMEK AZ YAKAR VİTESİ BOŞA ALMAK MI?

Bu durum genelde yokuş aşağı inilirken yakıt ekonomisi yapmak için merak edilen bir konudur.

Deneyimli şoförler bilir, yokuşlarda eski tip dizel araçlar da vitesi boş konuma getirerek (Peygamber vitesi) aracın kadranlarında pek görmeye alışık olmadıkları hızlara çıkılabilir ve yakıt tasarrufu da yapılırdı. Ancak bu yüksek hızlarda araçla yapılan ani hareketler ve frene basma hareketi aracı savuracak ve istenmeyen kazalara, hatta fren patlaması diye tabir edilen facialara sebep olabilecektir.

Yılın En Çok Satan

Otomobil Markaları Hangileri?

ARACI BOŞA ALDIĞIMIZDA;

Yeni tip araçlarda yakıt kesme diye tabir edilen teknoloji olduğundan yokuş aşağı inilirken araç boşa alındığında, krank milinden tekerleklere güç iletimini sağlayan şanzuman devreden çıkar. Aracın pistonlarındaki hareket bitene kadar yakıt yakmayacak ancak piston hareketi bitince sensör devreye girip yeniden ateşleme yapacak ve yakıt yakacaktır.

DEVRİNDE YADA BİR ALT VİTESTE KULLANIRSAK;

Aracı yokuş aşağı inerken hızının devrindeki vitesin bir alt vitesine alırsak yakıt kesme teknolojisi devreye girecek yakıt yol bilgisayarında 0,0 olarak gözükecektir. Yani tekerleklerdeki hareket ile kazanılan güç tersine motora iletilecek ve bu güç ile yakıt kullanmadan araç hareket etmiş olacaktır. Bunun en büyük faydası da araç çok fazla hızlanmayacak ve araç güvenle yokuş aşağı inebilecektir.

Araç yokuş aşağı yakıt yakmasın derseniz üçüncü bir yolda aracın kontağını kapatmaktır ki bu güvenlik açısından hiç tavsiye etmeyeceğimiz çok sakıncalı bir durumdur.

İlk Otomobil Nasıldı Hiç Merak ettiniz mi?

Yorumlar

Daha Fazlası