Üç Silindirli Motorlar Nasıldır? Avantajları Nelerdir?

Üç Silindirli Motorlar Nasıldır? Avantajları Nelerdir?

3 silindirli motorlar yakıt tasarrufu sağlamak ve motor hacmini ve ağırlığını azaltmak amacıyla tasarlanmıştır.

Üç Silindirli Motorlar Nasıldır? Avantajları Nelerdir?

3 silindir motorlar 4 silindir bir motordan bir silindir çıkarılmış olarak düşünülmektedir. Aslında 3 silindirli bir motor 6 silindirli bir motorun ikiye bölünmesi ile elde edilmiş olarak düşünülmelidir. Bu şekilde 3 silindirli motorun senkronizasyonunu daha iyi anlaşılmış olur.

Bir otomobilde yakıt tasarrufu sağlamanın en iyi yolu daha az yakıt kullanmaktır. Buda silindir hacimleri azaltılarak(downsizing) sağlanabilir. 3 silindirli bir motorda silindir sayısı ve hacmi az olduğundan yakıt kullanımı da düşüktür. Geriye bu düşük hacimden yüksek güç üretmek kalıyor. Gelişen turbo ve doğrudan enjeksiyon teknolojisi sayesinde bu mümkün olmaktadır. Örneğin Ford'un 1.0L 3 silindirli motoru 125 PS güç ve 170 Nm tork üretilebilmektedir. Bu motorun ortalama yakıt tüketimi ise 4.8L / 100 km'dir. Aynı zamanda daha hafif bir motor olduğundan araca ekstra yük binmemektedir. Bu motorun dezavantaji ise LPG sistemlerine uyum sağlamamasıdır. LPG li araç kullanmaktan hoşlanmayanlar için ideal bir alternatiftir.

Yine Opel, BMW ve WW gibi birçok markanın 3 silindirli motoru bulunmaktadır. Mitsubishi Mirage, Smart ForTwo, Mini Cooper, Opel Adam, Ford Fiesta, Walkswagen Polo, Hyundai i20 gibi bir çok otomobilde 3 silindirli motorlar kullanılmaktadır.

Yorumlar

Galip TÜrk
Yeni bir şey daha öğrendik iyi mi :D
Galip TÜrk
Yeni bir şey daha öğrendik iyi mi :D

Daha Fazlası