Turbo Nedir, Ne İşe Yarar?

Turbo Nedir, Ne İşe Yarar?

Turbo, en basit anlatımıyla, silindirlerde meydana gelen yanma için gerekli olan havayı (oksijeni) temin eden parçadır.

Turbo Nedir?Nasıl Çalışır?

Turbo bir nevi hava pompasıdır.Turbo, motorda egzoz manifoldundan hemen sonra egzoz hattına bağlanır. Motordan pistonların itmesiyle basınçlı bir şekilde çıkan egzoz gazları turbo içerisinden geçer ve turbo içerisindeki türbinleri döndürür. Turbo içerisinde birbirine bağlı iki türbin bulunur. Egzoz gazlarının çarpmasıyla dönen türbinle beraber diğer türbinde dönmeye başlar. Bu türbin (kompresör türbin) dışarıdan havayı emer ve basınçlı bir şekilde emme manifolduna gönderir.

Standart motorlarda hava atmosferik basınçla silindirlere girmeye zorlanır. Atmosferik basınç silindire yeterli hava basamaz ve yeterli havayı alamayan motor yeterli verimle çalışamaz. İşte bu anda turbo devreye girer ve silindirlerde yanma için gerekli olan havayı basınçlı bir şekilde silindirlere gönderir. Yeterli hava ile beslenen silindirlerde yanma çok daha verimli gerçekleşir ve daha fazla güç ve tork üretilir.

Silindirlerde yanmanın gerçekleşmesi için yakıt ne kadar gerekliyse hava da o kadar gereklidir. Silindirlere püskürtülen yakıtı yakacak miktarda havanın silindirlere alınması gerekir. İşte turbonun görevi bu havayı temin etmektir. Turbo özellikle küçük hacimli motorlardan yüksek güç ve tork üretmek için kullanılır.

Yorumlar

Daha Fazlası