Turbo Kompresör By-pass Valfi Nedir? Arızalanırsa Ne olur?

Turbo Kompresör By-pass Valfi Nedir? Arızalanırsa Ne olur?

Turbo Kompresör By-pass Valfi gaz kelebeği ile turbo arasında oluşan basıncı dengeleyen valftir.

Turbo Kompresör By-pass Valfi Nedir? Arızalanırsa Ne olur?

Turbo kompresör by-pass valfi benzinli turbo motorlarda kullanılır. Ayağımız gaza basılı iken boğaz(gaz) kelebeği açıktır ve turbo havayı basınçlı bir şekilde silindirlere pompalamaktadır. Fakat ayağımızı gazdan çektiğimizde gaz kelebeği kapanır fakat turbo çalışmaya devam eder. İşte bu esnada gaz kelebeği ile turbo arasında basınç yükselir.

(Gaz kelebeği kapalı iken oluşan ters basınç)

Bu arada oluşan ters basınç kanatlarda fren etkisi yapar ve turbo dengesiz çalışır. Tekrar gaza basıldığında ise turbonun verimli çalışması zaman alır. Bu duruma turbo gecikmesi ya da turbo-lag denir. By-pass valfi bu basıncı dengeleyerek tubo gecikmesinin önüne geçer.

Gaz kelebeği ile turbo arasında oluşan basınç turbo basınç sensörü ile ECU tarafından takip edilir. ECU basınç yüksekliğini algıladığında kompresör by-pass valfi vasıtasıyla havayı tahliye ederek basıncı düşürür. Bazı valfler bu basınçlı havayı hava emiş sistemine bazıları ise atmosfere salar. Atmosfere salan tiplerde hava valften çıkarken ses yapar. Bu gayet normaldir.

By-pass valfinin arızalı olması sonucu oluşan ters basınç turbonuza zarar verebilir. Turbo gecikmesine neden olur ve aracın performansını törpüler.

Turbo Wastegate Nedir? Nasıl Çalışır?Arızalanırsa Ne Olur? Tıklayınız.

Yorumlar

Daha Fazlası