Trafik Sigortası Zeyil İşlemi Nedir?

Trafik Sigortası Zeyil İşlemi Nedir?

Zeyil Nedir? Neden Yapılır? Primde Değişiklik olur mu?

Zeyil İşlemleri ve Zeyilname Nedir?

Yeni bir araç satın aldığınızda yaptırmanız gereken ilk iş Zorunlu Mali Trafik sigortasıdır. Sigorta Yaptırmazsam Ne olur derseniz ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer aldığınız araçta plaka değişikliği olacaksa yapılan sigorta ilk plakanıza yapılacak ve siz plaka değiştirdikten sonra yeni aldığınız plakaya aktarılacaktır. Bu işleme zeyil işlemi denir.

Zeyilname ve Sigorta Poliçesi ayrılmamalıdır

Aracınızda yaptırdığınız herhangi bir değişiklik varsa mutlaka bunu Trafik sigortanıza ve kaskonuza ekletmeniz gerekir. Düzenlenen belgeye zeyilname denir ve bu belge mutlaka trafik sigortanıza eklenmelidir. Zeyilname konusuna göre ekstra prim gerektirebilir.Örnek verecek olursak asres değişikliği zeyilnamesi primsizdir. Bazı zeyilnamelerde prim iadesi söz konusu olabilir. Örneğin 34 plaka alınan bir araç başka bir plakaya çevrildiğinde geri prim ödemesi söz konusu olabilmektedir.

Zeyilname Hangi Durumlarda Hazırlanır

Örnekle açıklamak gerekirse, kasko poliçesine sahip sigortalı, aracını sattıktan sonra yeni bir araç alırsa, yeni aracın bilgileri zeyilname ile poliçeye eklenir. DASK poliçesine sahip kişi, adres değişikliği yapması halinde yeni adres bilgilerinin poliçeye eklenebilmesi içinse yine zeyilname devreye girer.

Yorumlar

Daha Fazlası