Trafik Kazası Durumunda Sürücülerin Yapması Gerekenler...

Trafik Kazası Durumunda Sürücülerin Yapması Gerekenler...

Şehir içi veya şehir dışında çeşitli nedenlerle trafik kazalarında karıştığınız durumlarda belli konularda bilgi sahibi olmanız gereklidir. Kaza durumunda ve sonrasında neler yapılmalıdır? Kaza sonrasında nasıl tutanak tutulmalıdır

Trafik kazası anında yapılması gerekenler nelerdir?

Trafik kazaları istenmeyen durumlar olsa da bir trafik gerçeği olarak her an her sürücünün başına gelebilecek durumlardandır. Şehir içi veya şehir dışında çeşitli nedenlerle trafik kazalarında karıştığınız durumlarda belli konularda bilgi sahibi olmanız gereklidir. Örneğin kaza anında ve sonrasında neler yapılmalıdır? Kaza sonrasında nasıl tutanak tutulmalıdır? Hangi birimlere haber verilmelidir gibi hususlar hakkında temel bilgilere sahip olmak tüm sürücülerin sorumluluğudur.

Kaza vuku bulduğu anda sürücülerin öncelikle sakin olmaları ve bunun trafik gerçeklerinden bir tanesi olduğunun bilinci ile kabahat kimde olursa olsun sinirlerini kontrol etmeleri gereklidir.

  • Kaza Esnasında yapılacak birinci iş yaralı olup olmadığını kontrol etmek ve trafik güvenliğini sağlamak için reflektörleri uygun konumları yerleştirmek olmalıdır.
  • Herhangi bir şekilde araçlarda yakıt sızıntısı veya yanma gibi durumlar söz konusu ise araçlarda yolcular dahil herkesi uzaklaştırılmalı ve 112 acil hattını acilen aramalısınız.
  • Yaralanmalı ve ağır hasarlı kaza durumlarında 155 polis imdat hattını da acilen aranması araç sürücüleri, yolcular ve kazaya şahit olanların yükümlülüğüdür.
  • Kaza esnasında, hiç kimsenin yaralılara müdahale etmemesi ve acil servisin intikalini beklemesi gereklidir. Yaralıya müdahale yalnızca 112 yetkililerinin sorumluluğu ve yetkisi altındadır.
  • Yaralanma veya ağır hasarların söz konusu olmadığı kazalarda ise polis aranmaksızın kaza tutanağı hazırlanarak bir an önce trafik eski haline döndürülmelidir.

Tutanak nasıl tutulur?

Kaza tutanağı, daha önceden hazırlanmış resmi bir belgedir. Bu belgenin üzerinde kaza yapan tarafların, sürücülerinin ve araçların bilgilerinin doldurulacağı kısımlar bulunur. Ayrıca tutanaklar üzerinde kazanım sözel olarak taraflarca beyan edileceği kısımlar ve kazanın görselinin çizilecek bir kısım bulunur. Kaza tutanağında bütün alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması zorunluluk arz eder. Taraflardan herhangi birisinin alkollü olması veya uyuşturucu etkisi altında olduğundan şüphe edilmesi durumunda, araçlardan herhangi birisinin muayene veya sigortasının suresinin dolmuş olması durumunda veya sürücülerin herhangi birisinin ehliyetinin olmaması durumunda polis aramak durumundadır. Bunun dışında kaza yerinin fotoğrafları da çekilerek tutanaklar her iki tarafa teslim edilebilir ve kaza yeri terk edilir.

Ne zaman polis çağırmalıyım?

Trafik kazalarında, sadece maddi hasarlar söz konusu olduğu durumlarda polislerin müdahaleleri zorunlu değildir. Kaza tutanağı taraflar arasında tutularak süreç tamamlanabilir. Ancak; yaralanmalı kazalarda ve taraflardan herhangi birisinin ticari araç olması durumunda polisin aranması zorunludur. Vurkaç vakaları ve benzeri durumlarda da polis aranarak tutanak tutturulabilir. Bunun dışında kazaya karışan sürücülerin ehliyetsiz olmaları veya alkollü olmaları durumunda da polis aranmalıdır. Son olarak araçların herhangi bir eksiğinin bulunması da polisinin aranmasını gerektirir.

Yorumlar

Daha Fazlası