Trafik Cezası İtiraz , Trafik Cezasına kaç gün içinde İtiraz edebilirim? İtiraz Dilekçesi, Cezaya İtiraz Ödemeyi Durdurur mu?

Trafik Cezası İtiraz , Trafik Cezasına kaç gün içinde İtiraz edebilirim? İtiraz Dilekçesi, Cezaya İtiraz Ödemeyi Durdurur mu?

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edebilirim? Cezaya itiraz ettiğimde ödeme yapmasam olur mu? İtiraz dilekçesi Nasıl hazırlanır?

Trafik Cezasına İtiraz

Trafik cezaları trafiğin düzene girmesi açısından çok önemli bir husustur. 2018 Yılı itibariyle İçişleri Bakanlığının "Tam bir seferberlik Hali" olarak nitelediği trafik denetimlerinin ve cezalarının artışı beraberinde bazı Trafik cezalarının haksız yazılmasına sebep olabilmektedir. Peki Trafik cezalarına itiraz Mümkün mü?

Trafik cezalarına itiraz edilebilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre; itiraz yolu kapatılmış bazı istisnalar dışında tüm kamusal borç ve yükümlülükleri için itiraz yolu açıktır. Dolayısıyla, tarafınıza yazılan trafik cezalarına da itiraz edebilir hukuksal yollarla hakkınızı talep edebilirsiniz. Tabii trafik cezalarına itiraz ederken gerçekten haklı olduğunuzdan emin olmanızda fayda vardır. Zira açacağınız dava neticesinde haksız bulunmanız halinde tarafınıza kesilen trafik cezasını faizleri ile beraber ödemek ile birlikte tüm mahkeme masraflarını da üstlenmek durumunda kalacaksınız.

Ne kadar zaman da Trafik cezasına İtiraz Edebilirim? Nereye başvur malıyım?

Büyük şehirlerde kurulmuş olan trafik mahkemeleri öncelikle trafik cezalarına itirazda yetkilidir. Tarafınıza tebliğ edilen trafik cezası tutanağı, posta yoluyla veya elden size teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde itiraz edilebilir durumdadır. Bulunduğunuz ilde trafik mahkemeleri varsa itirazınız bu mahkemeleri yoksa Sulh Ceza hakimlikleri ne yapabilirsiniz. Belirtilen süre sonrasında yapılan başvurular hakimlik derece dikkate alınmaz. Tarafınıza 10 gün içerisinde tebliğ edilmeyen trafik cezaları için de itiraz yolunuz açıktır.

Trafik Ceza İtiraz Dilekçesi

Trafik cezasını iptal ettirebilir miyim?

Trafik cezaları çoğunlukla somut nedenlerle kesildiğinden bu cezaların çok azının iptali söz konusu olabilir. Uygulamada kimi hallerde keyfi cezalar kesildiği iddiaları üzerine mahkemeler soruşturma yapar ve gerekli görmesi halinde cezayı iptal edebilir.

Hangi Durumlarda Trafik Cezası İptal Edilebilir?

Bazı durumlarda araç plakasının yanlış okunması, radar ekipmanının sağlıksız çalışması ve benzeri durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumların tespitinin mümkün olması halinde elbette cezai işlem mahkemece geri alınabilir. Ancak, gerçek anlamlı bir trafik kabahat işlemiş iseniz herhangi bir şekilde itiraz ederek bu cezayı iptal ettirebilmeniz mümkün değildir.

Trafik Cezası İtiraz Örnek Olay

2018 yılında yapılan alkol testinde eline ve yüzüne bolca kolonya süren bir sürücü 450 promil alkollü çıkmış ve ve ifadesi alınmak üzere karakola götürülmüştür. Cezaya itiraz eden sürücü alkollü olmadığını iddia etmiştir. Karakolda kan testi yapılmasını istemiş ve reddedilmesinden sonra mahkemeye başvurmuştur. bilirkişi ve Polis memurunun da ifadesi doğrultusunda 450 promil alkol alan birisinin ölüm tehlikesi düzeyinde alkol almış olacağı yolunda yürüyemeyeceği komalık olacağı ifade edilmiş ve görevli polis memurunun da böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtmesinin ardından ceza iptal edilmiştir.

Yorumlar

Daha Fazlası