Şerit Takip sistemi nedir? Şerit Takip Asistanı Nasıl Çalışır

Şerit Takip sistemi nedir? Şerit Takip  Asistanı Nasıl Çalışır

Şerit koruma, Şerit Takip sisteminin çalışma prensibi ve şerit destek sistemlerine dair her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Şerit Takip sistemleri

Bazı markalarda şerit Takip sistemi bazı markalarda Şerit Koruma desteği olarak yer bulan şerit değiştirme uyarı ve destek sistemleri günümüzde oldukça yaygınlaştı.

LKAS Nedir?

Lane Keeping Assisty System in kısaltılmış hali olan LKAS şerit koruma destek sistemi araç sürüş destek elemanlarına yeni eklenen bir sistemdir. Şerit koruma destek sistemiaraç sinyalsiz şerit değiştirdiğinde veya sürücünün direksiyon teması kesildiğinde sürücüyü değişik şekillerde uyaran ve müdahale eden sistemdir. Sistemin güvenlik sistemine katkıları üzerine yapılan araştırmada kaza oranını %28 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır.Sistem Alman BOSH firması tarafından tasarlanmış ve hala geliştirme aşamasında bulunmaktadır.Sistemin ilerleyen zamanlarda sürücüsüz araçların üretilmesi noktasında çok etkili olacağı düşünülmektedir.

Ford Ve Volvo da Şerit Takip ve Yorgunluk Uyarı Sistemi

Ford Ve Volvo Şerit Takip Sistemlerinde araç şerit ihlali yaptığında direksiyonu titreterek uyarıda bulunur. Kişi kısa süre içerisinde aynı ihlalleri yaparsa sesli uyarı verir. Aynı araçta orgunluk takip sistemide varsa emniyet kemerini sıkarak araç kullanıcısını uyarır.

Şerit koruma destek sistemi çalışma prensibi

Aracın ön tarafında kamera bulunur ve bu kameralara yardımcı olan radarlar sayesinde aracın bulunduğu şeritte düzenli bir şekilde seyretmesi sistem tarafından takip edilir.Herhangi bir nedenden dolayı sinyalsiz şerit ihlali yapıldığında şerit koruma destek sistemi sürücüyü sesli, titreşimle veya ekran üzerinden görüntülü, sesli uyarır. Hatta fren dahi yapabilmektedir.

Şerit koruma destek sistemi Ne İşe Yarar

Sürücünün dikkatinin bozulması veya uyumadan kaynaklı şerit değiştirmelerde uyarı görevini yerine getirerek kazaların önlenmesine yardımcı olmaktadır.Aynı zamanda araç tehlikeli bir durum algıladığında ani fren yapmak suretiyle de sürücüye destek sunmaktadır.

Yorumlar

Daha Fazlası