Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rot Balans Ayarı Nedir? Rot Balans Ayarımızın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Rot ve Balans ayarı neden bozulur tüm detaylarıyla bu yazımızda..

Rot Balans Ayarı Nedir? Rot Balans Ayarımızın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Balans Ayarı

Balans ayarının bozukluğu otomobilin titremesinden anlaşılır. Peki balans ayarı neden bozulur?Bunun en önemli sebeplerinden birisi lastiklerimizin sırt ve yanaklarında meydana gelen deformasyondur. İkinci bir sebep ise jantlarımız da meydana gelen ezilmelerdir. Daha önceki balans ayarlarımız da takılan kurşun ağırlıkların düşmesi de balansımızı bozar.

Balansı bozan diğer bir nedense lastik göbeğine takılan bileziklerdir. Eğer jantınıza uygun olmayan bir bilezik takılmışsa asla balans ayarınız tutmaz.

Bütün bunlara rağmen aracımız balans tutmuyorsa sırasıyla poryaya yada porya bilyasına bakmak gerekir. Bu parçalar zamanla aşınabilir. Değiştirilerek sorun çözülebilir.

Frene bastığımızda meydana gelen araç titremesi ise balansla ilgili değildir. Bu fren sistemimizde bir sorun olduğunun göstergesidir.

Rot Ayarı

Otomobilimizin sürüş konforunu ve güvenliğini direk etkileyen bir ayardır. Öncelikle araçlarımızda kullandığımız lastiklerin ölçülerinin ve desenlerinin aynı olması gerekir.Lastik hava basınçlarımızın firmanın önerdiği değerlerde olması gerekir.

Bunlarda bir sıkıntı yoksa ve otomobilimiz sürüş esnasında direksiyonu bıraktığımızda sağa yada sola yöneliyorsa rot ayarımız bozuk demektir.

Eğer virajlardan çıktıktan sonra direksiyonu serbest bıraktığımızda otomobil kendini toparlamıyorsa yine rot ayarımız bozuk demektir.

Lastiklerimizin dış omzu ya da iç omzu daha dış omzu lastiğin tabanına göre daha fazla aşınmışsa yine rot ayarımız bozuk demektir.

Otomobilimizin yolda sağa yada sola çekmesi aks paralelliğinin ve ya kamber ayarının bozuk olmasındandır.

Otomobilimizin direksiyonu virajlardan sonra otomatik olarak toparlamıyorsa buda kaster ayarının bozuk olduğunun göstergesidir.

Lastiklerimizin dış omzunda yada iç omzunda daha fazla aşınma varsa toe in - toe out ayarlarına bakılması gerekir.

Lastiklerimizin her iki omzu da aşınmışsa bu rot ayarı ile değil lastik hava basıncımızın yanlış olması ile ilgilidir.

Güvenli ve konforlu bir sürüş istiyorsak rot e balans ayarlarımızın belli aralıklarla düzenli olarak yaptırmamız gerekir.

Yorumlar

Daha Fazlası