Rodaj (Motor Açmak) Nedir, Gerekli midir?

Rodaj (Motor Açmak) Nedir, Gerekli midir?

Rodaj yada motor açmak sıfır motorun sağlıklı çalışabilmesi açısından son derece önemlidir.

Rodaj (Motor Açmak) Nedir, Gerekli midir?

Rodaj, sıfır araç motorunun alıştırılmasıdır. Motordaki hareketli parçaların birbirine uyum sağlama sürecidir. Motorun doğru şekilde kullanılarak, motordaki hareketli parçalar arasında sürtünme kaynaklı oluşabilecek problemlerin minimize edilmesi sürecidir.

Yeni nesil araçlarda parçalar yüksek hassasiyette üretilse bile rodaj yapılması tavsiye edilmektedir. Özellikle motor pistonlarında bulunan segmanların silindir yüzeyleriyle uyumlu hale gelene kadar rodaj yapılması önemlidir. Aksi takdirde silindir duvarlarında erken aşınmalar meydana gelebilir. Bu da zamanla kompresyon kaçaklarına ve yanma odasına yağ sızmalarına neden olabilir. Peki rodaj nasıl yapılmalıdır?

İlk 1500 - 2000 km içerisinde motor asla sıkıştırılmamalıdır. Motor ne yüksek devir ne de düşük devir çevirmemelidir. Gaza ani yüklenmeler yapılmamalıdır. Sabit hızla değil devir değiştirilerek kullanılmalıdır. Motor yağ sıcaklığı belli dereceye gelmeden devirli kullanmamaya özen gösterilmelidir. Yaklaşık 1500 - 2000 km kadar aracınızı bu şekilde kullandıktan sonra rutin kullanıma geçebilirsiniz.

Yorumlar

hüseyin polat
bir sorum olacak ilk 1500 ile 2000 arası sabit devirde kullanmayın dediniz, en sürekli uzun yol gidip geliyorum işim ile evim arası 50 km günlük 100 km uzun yol yapıyorum yanı böyle durumda rodaj süremi nasıl geçirmeliyim

Daha Fazlası