Otomatik Viteste Harfler Ne Anlama Geliyor?

Otomatik Viteste Harfler Ne Anlama Geliyor?

Otomatik vites araçlarda en çok merak edilen konulardan biri vitesteki harfler. Ne anlama geldiklerini sizin için hazırladık.

Kullanım kolaylığı, sürücü hatalarından kaynaklanan arızaları minimuma indirmesi gibi nedenlerle gün geçtikçe otomatik vites özellikli araçlara ilgi artıyor. Otomatik vites eskiden normal vites kullanamayanların tercih ettiği bir özellik olarak algılanıyordu. Artık bu algı yıkıldı ve birçok kişi fiyatları daha yüksek olsa da otomatik vites araçları tercih etmeye başladı. Peki otomatik vites araçlarda vites kolunun yanında bulunan harfler ne anlama geliyor?

P (Park): Aracınızı kullanmadığınız zaman vites kolunu getirmeniz gereken pozisyon budur. Bu pozisyonda el freni çekilmemiş olsa bile araç sabit durabilir. Ayrıca birçok araçta vites bu pozisyona getirilmeden stop etmiş olsanız bile anahtarı çıkarmanıza izin vermeyecek bir sistem bulunmaktadır.

R (Reverse): Normal vites araçlarda bulunan R harfi ile aynı anlam ve işlevde kullanılır. Aracınızı geri geri kullanmak istediğinizde vites kolunu bu pozisyona getirirsiniz. Bazen park yerinden çıkmak isteyen insanların önlerindeki dükkanlara girmesi ya da ileri gitmek isterken yanlışlıkla geri gitmesi bu harfin fonksiyonuna dikkat edilmemesinden kaynaklanmaktadır.

N (Neutral): Aracınızı çalışır konumda iken boşa almak istediğinizde bu harfi kullanırsınız. Bu sayede yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz. Örneğin; kırmızı ışıkta beklerken ya da trafik sıkışıklığı nedeniyle durduğunuz zamanlarda bu harfi kullanabilirsiniz. P harfinin fonksiyonundan farkı eğer frene basmaz ya da el freni kullanmaz iseniz meyilli yollarda aracınızın kayma ihtimalinin olmasıdır.

D (Drive): Aracınızı ileri doğru hareket ettirmek istediğinizde vitesi bu pozisyona getirmeniz gerekir. Ayağınızı frenden çektiğinizde gaz vermesiniz bile düz yollarda aracınız yavaş yavaş hareket etmeye başlayacaktır.

S (Speed)veyaO (Overdrive): Bu iki harf de aynı anlama gelir. Aracınızın daha çabuk hızlanmasını ve devir almasını istediğiniz zaman bu modu kullanabilirsiniz. Halk arasında spor mod olarak bilinen bu modda yakıt sarfiyatınızın maksimuma çıkacağını unutmayınız.

L (Low): Ağır devir anlamına gelir. Bu harfin olduğu araçlarda 1 rakamı bulunmaz. 2 veya 3 olabilir. Bu rakamlar yokuş aşağı giderken aracın motor devrini kısıtlayarak çok hızlanmasını engellemek ya da düz yollarda rakamın belirlediği motor devrinin aşılmasını engellemek amacıyla kullanılır.

Snow: Bazı araçlarda bulunur. Karlı, buzlu, yağmurlu havalarda kayganlaşan zeminde kalkış yaparken kullanılır. Patinaj yapmayı ve kaymayı engeller.

Keyifli sürüşler...

Otomatik Viteste L, 1, 2, 3 ne demek, ne anlama gelir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

OTOMATİK VİTES NASIL KULLANILIR, NELERE DİKKAT EDİLİR?

Yorumlar

Daha Fazlası