Araç Kiralamak mı, Satın Almak mı? Araba Kiralamak Mantıklı mı?

Araç Kiralamak mı, Satın Almak mı? Araba Kiralamak Mantıklı mı?

Araca ihtiyacınız var ama kiralasam daha mı iyi olur diye bir düşünceniz varsa yazımızı okumanızda yarar var.

Araç kiralamak karlı mı?

Günümüzde araç kullanımı lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç halini aldı. İnsanlar gitmek istedikleri yere istedikleri zaman ve daha hızlı gitmek istiyorlar. Bunun için de araç sahibi olmak önem arzediyor.

Eğer sürekli bir kullanıcı değilseniz bayramda, seyranda araca ihtiyacım oluyor diye düşünüyorsanız araç kiralamak size mantıklı gelebilir. Yalnız dikkatinizi çekmek istediğimiz bazı hususlar var.

Araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Bayramlarda genelde en az 5-7 gün araç kiralama şartı olduğunu unutmayınız.
  • Kiralama yaptığınız şirketi iyi seçmeli, senet vs. imzalayıp tefecilerin eline düşmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Kiraladığınız aracın eski olmamasına, kaskosunun ise mutlaka olmasına dikkat etmeniz gerek. Kaskosu olmayan ya da her durumu kapsamayan bir kasko sözleşmesi olan aracı almanız durumunda kar etmek isterken büyük zararlar ile karşılaşabilirsiniz.

Şirket için araç kiralamak mı satın almak mı?

Şirket sahibi iseniz toplu halde araç alımına yüklü bir miktar para bağlamak yerine aylık anlaşmalar ile kiralama düşünebilirsiniz. Böylece aracın bakım, kasko, sigorta gibi bütün maliyetlerini kiralama şirketine bırakmış oluyorsunuz. Siz sadece aylık kiralama ve yakıt için ne kadar ücret vereceğinizi düşünüyorsunuz. Toplu sözleşme yaptığınız için de piyasaya göre daha ucuz fiyatlarla anlaşabiliyorsunuz.

Araç kiralama örneği:

Kaba bir hesapla anlattıklarımızı somutlaştıralım. Günlük ortalama fiyatı en düşük 125 TL’den küçük bir araç (örneğin Clio) kiraladınız. 1-3 yaş aralığındaki aracınızı iki bayram ve yaz tatilinde toplam 21 gün kullandığınızı varsayalım. Size maliyeti 2625 TL artı yakıt olacaktır. Aynı aracın yıllık vergisi 1294 TL, bakımı 1000 TL ve sigorta ile kaskosu ortalama 2000 TL civarı olacaktır. Toplam 4300 TL artı yıllık yakıt masrafınız olacaktır.

Bu durumda tercih tamamen sizin. Araca yüklü bir miktar para verip yıllık 4300 TL asgari masraf ve yıl boyu kullanım ya da asgari 2625 TL masraf ve 21 gün kiralama seçeneklerinden size karlı geleni seçebilirsiniz.

Tavsiyemiz zorunlu durumlarda ve kısa süreli kiralama ile satın alma ile oluşacak yıllık asgari masrafları geçmeden kiralama yapabiliyorsanız araca vereceğiniz toplu miktardaki parayı başka alanlarda değerlendirmeniz. Ama kiralama, satın aldığınız takdirde yapacağınız zorunlu harcamalardan daha yüksek oluyorsa satın almayı tercih etmeniz yönünde.

Yeni KIA Ceed Nasıldır, Alınır mı? Yakıt Tüketimi, Performansı, Özellikleri 2018

Yeni Skoda Fabia Nasıldır, Alınır mı? Özellikleri, Performansı, Yakıtı 2018?

AMG Nedir? Mercedes AMG Ne Demek?

Kendime Uygun Arabayı Nasıl Seçerim?

Yakıt Tüketimi Nasıl Düşürülür, Aza İndirmek İçin Neler Yapılır?

Klima Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Araç Alım Satım İşlemleri, Evrakları, Noter Ücretleri 2018

Yorumlar

ismailhekim09
sürekli kullanıcı değilseniz araba kiralamak daha mantıklı özellikle büyük şehirlerde

Daha Fazlası