Aracımda Yakıt Tüketimini Nasıl Düşürebilirim? Yakıt Tasarrufunun Püf Noktaları.

Aracımda Yakıt Tüketimini Nasıl Düşürebilirim? Yakıt Tasarrufunun Püf Noktaları.

Araç kullanımının en önemli masraf ve maliyeti olan yakıt tüketimi konusunda sürücü performansı ile birlikte pek çok faktör etkili. Aracınızda yakıt tüketimini düşürmeniz için püf noktalar yazımızda.

Araç yakıt tüketimini nasıl düşürebilirim?

Günümüzde akaryakıt fiyatlarının ciddi boyutlara ulaşmış olmasından dolayı sürücülerin yakıt tasarrufu ihtiyacı günden güne artmaktadır. Elbette araçların yakıt sarfiyatını optimize etmenin pek çok yöntemi bulunur. Ancak maalesef pek çoğumuz bu yöntemleri Kullanmadığımız için aracımıza normalin üzerinde tüketim yaptırırız. Fazla tüketimin araç ve sürücüden kaynaklanan sebepleri vardır. Tüketimi düşürmek için bazı püf noktalarını bilmek gerekir.

Araç yakıtını düşürmek için püf noktaları nelerdir?

Otomobillerin yakıt tüketiminin artması, aracın yapısal bozuklukları veya bakımının gecikmesinden kaynaklanıyor olabilir. Yakıt tüketimi etkileyen başlıca faktörler;

  • Yanlış lastik basıncı
  • Eskimiş ve tıkanmış hava filtreleri
  • Gecikmiş yağ bakımı
  • Var ise turbo şarj arızaları
  • Diferansiyel ve şanzıman arızaları
  • Intercooler arızaları
  • Enjektör veya pompa arızaları
  • Yürüyen aksam arızaları

Olarak sayılır. Bunun dışında ciddi motor arızaları da yakıt tüketimini marjinal şekilde etkileyebilir. Daha çok yukarıdaki faktörler yakıt tüketimini etkileyen temel faktörler olarak sayılır.

Ancak aslında yakıt tüketimini etkileyen en önemli faktör sürücünün bizzat kendisidir. Doğru sürüş teknikleri kullanılmaması halinde aracınız sürekli pozitif devirde olacak ve yakıt tüketmeye devam edecektir. Oysa şehir içi trafikte dahi, aracın dinamik enerjisini kullanarak daha az yakıt tüketmesi sağlanabilir. Bu sürüş tekniğine devirli araç kullanmak da denmektedir. Yol koşullarına ölçerek, gereğinin üzerinde sürat kazanmak için gaza basmak yerine, ihtiyacınız olduğu kadar hızlanmak size yüzde ellinin üzerinde kazanç sağlayacaktır. Bu sayede yavaşlarken de aracın kendi Motor dinamiği ile yakıt harcamadan ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Buradan Anlaşılacağı gibi aracın daha az yakıt harcamasını sağlayacak 1. faktör aşırı hızlı araç kullanmamaktır. Özellikle şehir içi trafikte sürekli dur kalk yapılırken ani manevralar yapılmamalı aracın yüksek devirlere çıkması engellenmelidir. Devir saatindeki artış doğal olarak daha fazla yakıt tüketmek anlamına gelir.

Yorumlar

cem sarı
teşekkürler bu bilgileri kullanıcam
Erdi Bayramoğlu
bunları öğrendiğim çok ama çok iyi oldu
ekremozsoy17
uygulıcam burdaki adımları teşekkürler

Daha Fazlası