Launch Control, Kalkış Kontrol Nedir, Ne işe yarar ve Nasıl Kullanılır?

Launch Control, Kalkış Kontrol Nedir, Ne işe yarar ve Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites kullancılarının merak ettiği Launch control yada kalkış kontrol hakkında bilmeniz gereken detaylar bu yazımızda..

Kalkış Kontrol Nedir? Ne işe Yarar?

Otomobil meraklıları ara hızlanmalardan çok araçların ilk hızlanmasına dikkat ederler. 0-100 hızlanmaları aracın seri olup olmadığı hakkında kullanıcıya bilgi sunar. Otomatik vites araçlar da ilk kalkıştaki kayıp daha fazla olduğundan aynı motor gücündeki aynı kasa araca göre 0-100 hızlanması daha zayıftır.

Genelde çift kavramalı (DSG EDC ) gibi araçlarda bulunan bu sistem çok nadirde olsa bazı manuel şanzımanlarda da bulunabilmektedir. EDC DSG Nedir?

Bazı araçlarda bilgisayar bazı araçlarda ise elektronik olarak sizin yapabileceğiniz launch control ile aracı hareket ettirmeden önce frene ve gaza aynı anda basarak ve aracın freninden ayağınızı çektiğiniz anda aracın geri bırakmadan seri bir şekilde harekete geçmesini sağlamaktır. Launch control sayesinde sürücü kaynaklı güç kaybı en aza inecektir. Ani hızlanma artacaktır.Otomatik vitesteki harf ve semboller ne ifade ediyor?

Nasıl Kullanılır?

Fren ve gaza aynı anda bastığınızda araç belli devrin üzerine çıkmayacaktır. Buda aracın çekişinin olduğu tekerleklerin patinaja düşmesini engelleyecektir. Tabi ki bu durumda lastik yüzeyinin cinsinin uygunluğu etkileyicidir.(İyi lastik seçmenin püf noktaları)

Ani hızlanma esnasında aracın güç ve torkunu en maksimum şekilde yola iletmeye yarayan bu sistem ideal devir ayarlarını bularak şanzıman ve çekiş sistemini en verimli olarak kullanmamızı sağlar.

En iyi ve sorunsuz Otomatik Şanzıman hangisi?

Hızlanma Çeşitleri

  • Ani hızlanma (0-100 km çıkış süresi)
  • Maksimum Hız (maksimum ulaşabileceği hız)
  • Ara hızlanma ( Sollama vb durumlarda vites küçülterek aracı istenilen hıza ulaştırabilme)

Aracınızda eğer kalkış kontrol sistemi varsa patinaj yaptırmadan düzgün ve temiz bir kalkış yaparken aracınızın gücünün hissedebilir ve aracınıza zarar vermemiş olursunuz.

Yorumlar

Daha Fazlası