Kırmızı Işıkta Vites hangi konumda olmalı, Duraklamalarda vites N'demi D'demi olmalı?

Kırmızı Işıkta Vites hangi konumda olmalı, Duraklamalarda vites N'demi D'demi olmalı?

Otomatik vites kullanıcılarının aklına takılan sorulardan biriside aracın duraklamalarda D konumunda mı yoksa N konumunda olması gerektiğidir. Detaylar bu yazımızda.

Kırmızı Işıkta Vites Hangi Konumda Olmalı

Otomatik vites araçların tamamında sürekli itiş vardır. Yani vitesi D yada R konumuna aldığınızda frenden ayağınızı çektiğinizde araç rolanti gücü nisbetinde vites konumuna göre sürekli olarak itişe başlar. Yokuş kalkış (hill hold) olmayan araçlarda ise dik yokuşlarda bu güç yeterli gelmez ve araç geri kaçırır. (Hill Holder nedir, Nasıl Çalışır ?)

Durma ve Duraklamalarda Vites Hangi Konumda Olmalıdır

Kırmızı ışık yada belli süre durduğunuzda aracınızın sürekli itiş mekanizmasıfrene tam basılı pozisyonda devre dışı kalır. (titreme vb varsa sorun var demektir) yani bilinenin aksine aracınız sürekli ileri gitmek istemez şanzıman zorlanmamış olur. Ancak ara ara ayağınızı frenden çekmek yine sürekli itişin devreye girmesi ve aracınızın fren balataları ve şanzumanının gereksiz yere zorlanması anlamına gelecektir. Işıklarda duracağınız zaman eğerçok uzunsa hem ayağınızı yormamak hemde yakıt tasarrufu yapmak adına aracınızı N konumuna almanızda sakınca yoktur.

Yorumlar

Ali
Bende 2005 model Peugeot 407 var 2.0 motor 4 ileri otomatik vites. Kırmızı ışıkta beklerken araç D konumunda frene basılı tuttuğum zaman araç sanki yükseymiş gibi hissediyorum ancak boşa aldığım zaman arabanın sesi değişiyor. Ve beklemeler de hangi konumda tutacağımı bir türlü bilemedim.

Daha Fazlası