Katalitik Konvertör Ne İşe Yarar? Nasıl Temizlenir?

Katalitik Konvertör Ne İşe Yarar? Nasıl Temizlenir?

Katalitik Konvertör zararlı egzoz gazlarının zararsız gazlar haline getirilmesini sağlar ve emisyon değerlerinin düşmesini sağlar.

Katalitik Konvertör Ne İşe Yarar? Nasıl Temizlenir?

Katalitik konvertör egzoz sistemini bir parçasıdır. Zararlı egzoz gazlarının (yanmamış hidrokarbonlar, karbon monoksit ve nitro oksitler) bir takım kimyasal reaksiyonlarla zararsız gazlar haline getirilmesini sağlar. Hem benzinli hem de dizel araçlarda bulunur.

Öncelikle nitro oksitlerde (azot oksit) bulunan oksijen atomu ayrılır ve azot oksitler azot ve oksijene dönüşür. Açığa çıkan bu oksijen karbon monoksit (CO) ile reaksiyona girer ve karbon monoksit karbon dioksite(CO2) dönüşür.

Yanmamış hidrokarbonlarda yine oksijen ile reaksiyona girerek karbon dioksit ve su buharına dönüşür. Böylece bu zararlı gazlar azot, su buharı ve karbondioksit gibi zararsız gazlara dönüştürülmüş olur.

Katalitik konvertör içerisindeki seramik petek yapıda yukarıdaki reaksiyonların gerçekleşmesini hızlandıran platin, radyum ve paladyum gibi katalizör elementler vardır.

Katalitik konvertör içerisindeki seramik petek yapı kırılabilir. Bu durumda hareket halinde iken kırık seramik sebebiyle aracınızın altından ses gelebilir. Aynı zamanda konvertör görevini yerine getiremeyeceğinden motor arıza lambası yanacaktır. Tek çözüm katalitik konvertörün değiştirilmesidir.

Katalitik konvertör zamanla egzoz gazları içerisinde bulunan yağ, kurum vb atıklar nedeniyle tıkanabilir. Katalitik konvertörün uzun ömürlü olması için araç bakımlarının düzenli yapılıyor olması gerekir. Bakımlı bir aracın katalitik konvertörü yüz bin km ve üzeri sorunsuz çalışabilir. Katalitik konvertörünüz erken tıkanıyorsa aracınız fazla kurum üretiyor ve ya yağ yakıyor demektir.

Katalitik konvertörde çok fazla kurum varsa bu aracınızın hava yakıt karışımında problem olduğunu ve zengin karışımla çalıştığını gösterir. Zengin karışımla çalışan araçlar fazla kurum üretir.

Katalitik konvertörde yağ birikmişse piston segmanlarında sorun olduğunun belirtisidir. Segmanların yağ sızdırmazlığı bozulmuş demektir.

Katalitik konvertör tıkandığında bir takım solüsyonlarla temizlenebilmektedir. Fakat yukarıda ki arızalara sahip bir aracın katalitik konvertörü hızlıca yeniden tıkanacaktır. Bu sebeple bu arızaların öncelikle giderilmesi gerekir.

Temizleme işlemi katalitik konvertörü tam olarak temizleyemese de işinizi görecektir. Temizleme işlemi değiştirmekten çok daha ekonomik bir çözümdür.

Katalitik konvertörün değiştirilmesi pahalı olduğundan bazı sürücüler tarafından söktürülmektedir. Bu durumda aracınız çevreyi kirleten zararlı gazları atmosfere direk salarak havayı kirletecektir. Bunun yanı sıra katalitik konvertörü söktürmenin cezası olduğu gibi muayenede ağır kusur sayılmaktadır. Aracınız egzoz emisyon ölçümünden geçse bile muayeneden geçemez.

Aracınızın bakımlarını ne kadar düzenli yaparsanız katalitik konvertörün ömrü o kadar uzun olacaktır.

Yorumlar

yunus okumuş
peugeot 5008i kullanmay o kadar çok seviyorum ki araştırmalara doyamadım
Burak Aslanoğlu
bunu öğrendiğim iyi oldu :D :D
Hilmi Cem Sultan
Bu sitede maşallah her türlü teknik bilgiyi öğreniyrum
Hamza Aydoğdu
Bu siteden çok hoşlanıyorum. Her gün farklı bir şey öğreniyorum sayenizde
Zeynel Gürel
İsmail Bey'den güzel bir içerik daha.. +1
Alişen Karabulut
Güzel ve faydalı içeriğiniz için teşekkürler İsmail Bey :D
Midyat
Faydalı bir içerik olmuş sağ olun...
Bercan
bunu bayağı merak ediyordum faydalı bir içerik olmuş
ahmet karaca
Güzel bir içerik olmuş, ellerinize sağlık İsmail Bey

Daha Fazlası