İntercooler Nedir? Arızalanırsa Ne Olur?

İntercooler Nedir? Arızalanırsa Ne Olur?

İntercooler turbodan çıkan sıcak havanın soğutulmasını sağlayan radyatör benzeri bir parçadır.

İntercooler Nedir? Arızalanırsa Ne Olur?

İntercooler turbo şarjlı motorlarda turbodan çıkan sıcak havanın soğutulmasını sağlayan parçadır.

Turbo havayı sıkıştırarak basınçlandırır ve silindirlere gönderir. Hava turbo tarafından sıkıştırıldığından ısınır. Isınan havanın yoğunluğu azalır ve silindirlerdeki yanma için yeterince oksijen barındıramaz. Bu yüzden turbodan çıkan sıcak havanın soğutulması gerekir. İşte bu soğutma işlemini intercooler gerçekleştirir.

İntercoolerın çalışma mantığı araç radyatörüyle aynıdır. İntercooler aracın radyatörünün önünde bulunur ve içinden geçen havayı yine hareket halindeki arabanın önünden esen rüzgar ile soğutur. Su soğutmalı intercoolerlar da vardır.

İnter cooler Arızaları

İntercoolerda delik yada intercooler borusunda çatlama, yırtılma olabilir. Bu durumda turbodan yüksek basınçla gelen hava buradan kaçak yapar ve havanın basıncı düşer. Bu yüzden araçta turbo çalışsa bile araç yeterli hava ile beslenemediğinden çekişi düşer.

İntercooler zamanla tıkanabilir. Bu durumda da intercooler üzerinden havanın geçmesini engelleyeceğinden yine araçta çekiş düşüklüğü yaşanabilir.

Eğer turbo yağ kaçırıyorsa intercooler içerisine yağ dolar ve yine tıkanır. inetercoolerın durumuna göre çeşitli çözücülerle temizlenebilir yada değiştirilir.

Yorumlar

Daha Fazlası