H Ehliyet Kalktı, H sınıfı ehliyet A ve B ehliyete Nasıl çevrilir

H Ehliyet Kalktı, H sınıfı ehliyet A ve B ehliyete Nasıl çevrilir

Eski engelli ehliyeti olan H sınıfı Ehliyetler 2016 itibariyle kaldırıldı ve yeni ehliyet sınıflarına geçiş yapıldı. Tüm detaylar bu yazımızda..

Yeni Düzenleme ve Yeni Ehliyet Sınıfları

17 Nisan 2015 Tarihinde değişen yönetmelik gereği tüm ehliyet sınıfları uluslararası standarda kavuşturuldu. Eski ehliyetlerin Yeni karşılıklarını görmek için tıkla.

Engelli ehliyetleri de ilgili yönetmelik gereği aşağıdaki şekilde düzenlendi.

17 nisan 2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğindeki değişikliğe göreH sınıfı ehliyet sahiplerini ilgilendiren maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

  • Hsınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göreA veya B sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir.
  • Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir.
  • Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.

Sürücü belgelerinin değiştirilebilmesi için;

a)İlgililerin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirlenen sağlık şartlarını taşımaları,

b)İlgililerin bu Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen hükümlülükle ilgili şartları taşımaları,

c)Herhangi bir nedenle sürücü belgesi geçici olarak geri alınmış ise iade edilme şartlarının gerçekleşmiş olması gereklidir.

  • Bu madde kapsamında yapılacak değiştirme işlemlerinden harç alınmaz. Ancak indirimli değerli kâğıt bedeliolarak 13 Türk Lirası ve 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesinin son fıkrası kapsamında da 2 Türk Lirası bedel ödenir.

Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılır. Ancak, ilgililerin başvuruları halinde, gerekli harçlar ve indirimsiz değerli kâğıt bedeli ödendikten sonra kendilerine geçersiz sayılan sürücü belgesinin karşılığı olanyeni sürücü belgeleri verilir. Ancak, sürücü belgeleri çeşitli nedenlerle geri alınmış olanlar ile mücbir sebeplerle sürücü belgelerini bu madde kapsamında belirlenen sürelerde değiştirmeyenlerden de belgelerinin değiştirilmesi sırasında harç alınmaz.

Yorumlar

Daha Fazlası