Gaz (Boğaz) Kelebeği Ne İşe Yarar? Arızalanırsa Ne Olur?

Gaz (Boğaz) Kelebeği Ne İşe Yarar? Arızalanırsa Ne Olur?

Gaz kelebeği silindirlere alınacak hava miktarını ayarlamaya yardımcı olur.

Gaz (Boğaz) Kelebeği Ne İşe Yarar? Arızalanırsa Ne Olur?

Boğaz kelebeği benzinli motorlarda emme manifoldundan silindirlere alınacak hava miktarını ayarlamaya yarar. Gaz pedalına basma miktarına bağlı olarak açılıp kapanan kelebek silindirlere giren hava miktarını belirler.

Telli ve elektronik olarak iki tiptedir. Elektronik olan da gaz pedalına basılma miktarı gaz pedalı konum sensörü tarafından ECU'ya iletilir. ECU'da elektronik gaz kelebeği sensörüne sinyal göndererek gaz kelebeğinin açılma miktarını belirler.

Telli olan gaz kelebeklerinde, gaz pedalına bağlı bir tel bulunur ve gaz pedalının hareketi bu tel vasıtasıyla gaz kelebeğine manuel olarak iletilir. Elektronik gaz kelebeği telli olana göre çok daha verimli çalışır.

Elektronik gaz(boğaz) kelebeği arızalanırsa arıza lambası yanar, motor arıza modunda çalışır. Gaz pedalına tepki vermez. Sabit bir rölanti devrinde çalışarak aracı servise kadar götürmenize imkan sağlar.

Kendi imkanlarınızla gaz kelebeği kablo ve soketlerini kontrol edebilirsiniz. Soket gevşekse veya yerinden çıkmışsa temizleyerek yerine takınız ve aracınızı tekrar çalıştırınız.

Gaz kelebeği kirlendiğinde de arıza lambası yanabilir. Bu kelebeğin arızalı olduğu anlamına gelmez. Gaz kelebeği temizlenerek tekrar yerine takılır. Bu durumda OBD cihazıyla gaz kelebeğinin kalibrasyonunun yapılması gerekebilir.

Yorumlar

Daha Fazlası