Fakir Yakıt Karışımı Nedir?

Fakir Yakıt Karışımı Nedir?

zengin yakıt karışım, fakir karışım hakkında bilinmesi gerekenler. Yapılması gereken kalibrasyon ayarları hakkında detaylı bilgiler bu yazımızda.

Fakir Karışım Nedir?

Hava yakıt karışımı oranı motorun performansı ve yakıt tüketimi açısından ayarlanan iki temel öğedir. Aracınızın yakıt tüketimim durduk yere arttıysa Lambda diye tabir edilen O2(oksijen) sensörünüzün bozulma ihtimali yüksektir ve aracınız uygun miktar hava ve yakıtı karıştıramıyor demektir.

Hava Yakıt karışımına Stokiyometri denir ve 1 Kg yakıtın en iyi oranda yanması için gereken hava miktarı 14.7 Kg'dir. Bu hesap sanayi dilinde 1 litre benzini yakmak için 10 Lt hava gereklidir. KG olarakta 15/1 oranı ideal kaba orandır.

Genelde Benzin+LPG'de oluşan yakıt sorunlarında gündeme gelen bu durum LPG kalibrasyonu yapılarak bilgisayara bağlanan aracın enjektörlerinin açık kalma süresi ayarlanarak çözme yoluna gidilir.

Fakir Yakıt Karışımını Nasıl Anlarım

Fakir Yakıt karışımı demek ideal orandan fazla hava ve ideal oranın altında yakıt ile yapılan yanmadır.bu durumda araç sanılanın aksine daha çok yakıt yakar.Fakir yakıt karışımı varsa genelde aracınız tam gaz yaptığınızda yığılır sağırlaşır.Yani motora bol hava ve az yakıt girer. Araç hızlanması gerektiği anda yavaşlamaya başlar. Egzozdaki azot oksit ölçülür idealden fazlaysa fakir yakıt karışımı olduğu kesinleştirilir.

Motorda hava yakıt karışımı ideal olursa;

  • motor performansı üst seviyede olur.
  • Yakıt azalır
  • egzoz emisyonu azalır
  • Egzozdaki zararlı maddeler neredeyse tamamen süzülebilir.

Yorumlar

Daha Fazlası