ESP(Elektronik Stabilite Programı) Nedir? Nasıl Çalışır?

ESP(Elektronik Stabilite Programı) Nedir? Nasıl Çalışır?

ESP aracın ani manevralar sonucu savrulmasını engelelyen ve aracı yolda tutan sistemdir.

ESP(Elektronik Stabilite Programı) Nedir? Nasıl Çalışır?

Aracınızdaki ESP, ABS (kilitlenmez fren sistemi) ve ASR (çekiş kontrol sistemi) gibi iki farklı aktif güvenlik sistemiyle beraber sürüşü daha güvenli hale getirir.

ABS ve ASR kontrolsüz dikine hareketlere müdahale ederken, ESP kontrolsüz yanal hareketlere müdahale eder. Böylece sürüş daha güvenli hale getirilir.

Araçlarda ABS sistemi 4 tekerleğe farklı oranda frenleme sağlayabilir. ASR sistemi de patinaja düşen tekerleği sensörler vasıtasıyla algılayarak o tekerleğe frenleme yaparak ve motor gücünü düşürerek müdahale edebilir ve tekerleğin patinaja düşmesini engelleyebilir.

Viraja aşırı hızlı girme ve ya aracın önüne çıkan bir engele çarpmamak için yapılan ani direksiyon manevrası sonucu araç savrulabilir. Bu durumda ESP sistemi devreye girer ve aracın ani manevralar sonucu gerçek rotasından çıkmasını, savrulmasını engeller ve aracı yolda tutar. Bunu yaparken araçta bulunan tekerlek hız sensörleri, yanal kayma sensörü, yalpalama oranı (sapma oranı) sensörü, direksiyon açısı sensörü gibi sensörlerden gelen verileri kullanır. Savrulma anını algılar ve doğru zamanda doğru tekerleğe frenleme yaparak aracı yolda tutar.

ESP drift yapmayı engeller. Bazı araçlara ESP devre dışı bırakılabilir. Bu durumda aracın güvenliği tamamen sürücüye bırakılmış olur.

Antipatinaj Sistemi ASR Nedir? Nasıl Çalışır?

Yorumlar

Daha Fazlası