Egzozdan Neden Çiğ Yakıt (Kokusu) Gelir?

Egzozdan Neden Çiğ Yakıt (Kokusu) Gelir?

Egzozdan çiğ yakıt gelmesinin en önemli nedeni hava yakıt karışımın oranının bozulmasıdır.

Egzozdan Neden Çiğ Yakıt (Kokusu) Gelir?

Egzozdan çiğ yakıt gelmesinin nedeni silindirlerde yanmanın tam olarak sağlanamamasından kaynaklanır. İyi bir yanma için silindirlere alınan hava yakıt karışımının ideal oranda olması gerekir. Eğer silindirlere yeterli hava alınamazsa yakıtın tamamı yakılamaz ve bir kısmı çiğ olarak egzozdan dışarı atılır. Bu durumda hava emiş hattının (hava filtresi, emme manifoldu vb.) kontrol edilmesi gerekir.

Çiğ yakıt atmanın diğer bir sebebi ise silindirlere gereğinden fazla yakıt (zengin karışım) alınmasıdır. Örneğin enjektörlerden birinin kaçırması durumunda silindirlere fazla yakıt gireceğinden bir kısmı çiğ olarak atılacaktır.

Hava yakıt karışımı ideal olarak ayarlandığı halde çiğ yakıt geliyorsa bu sefer ateşleme sistemine bakılması gerekir. Bujilerin yeterli ateşlemeyi sağlayamaması durumunda da yanma tam olarak gerçekleşmeyebilir ve egzozdan çiğ yakıt gelebilir.

Dizel motorlarda enjektörlerin yeterli basınçla yakıt püskürtememesi durumunda da çiğ yakıt atma sorunuyla karşılaşılabilir.

Çiğ yakıt kokusu gelmesi durumunda MAP ve Lambda (oksijen) sensörlerinin de kontrol edilmesi gerekir.

Eğer aracınızda LPG varsa LPG ayarlarını ve enjektörlerini kontrol ettirmeniz gerekir.

Egzozdan gelen su ile çiğ yakıt birbirine karıştırılmamalıdır. Soğuk havalarda egzozdan su gelmesi normal bir durumdur. Egzozdan çiğ yakıt kokusunun gelip gelmediğine bakılmalıdır.

Yorumlar

Daha Fazlası