EGR Valfi Nedir? Tıkanırsa Ne Olur?

EGR Valfi Nedir? Tıkanırsa Ne Olur?

EGR valfi egzoz emisyonunu düşürmek amaçlı kullanılanılan parçadır.

EGR Valfi Nedir? Tıkanırsa Ne Olur?

Dizel ve benzinli motorlarda egzoz sisteminin bir parçasıdır ve egzoz emisyonunu düşürmeyi amaçlar. Pistonlardaki yanma sıcaklığını düşürerek zararlı NOx (NO, NO2) gazlarının oluşumunu engellemeye çalışır. Bunun için emme manifodunun içerisine egzoz gazlarının bir miktarı geri gönderilir ve NO ve NO2 gazlarının oluşumu %30'a kadar düşürülür. Bu egzoz gazları EGR soğutucusu tarafından soğutulur ve EGR valfi tarafından manifolda gönderilir. Manifolddan temiz havayla beraber pistonlara gönderilen bu gazlar yanma sıcaklığını düşürür ve yüksek sıcaklıklarda oluşan NO ve NO2 gazlarının oluşumunu azaltır. Buda aracın emisyon değerlerini düşürür.

EGR zamanla kurum birikmesi sonucu tıkanabilir. Tıkanma sonucu motor arıza ışığı yanabilir ve çekişte düşme olabilir. EGR valfi tıkanıklığı rölanti düzensizliğine ve sarsıntılı çalışmaya neden olabilir. EGR valfi tıkandığında çıkarılarak temizlenebilir ve tekrar kullanılabilir.

EGR valfi ECU üzerinden yazılım ile iptal edilebilir fakat bu emisyon değerlerinizi yükseltir. EGR valfini iptal etmek sanılanın aksine aracın çekiş gücünü yükseltmez. EGR valfi ECU tarafından kontrol edilir ve aracın performansa ihtiyacı olduğu anda ECU EGR valfini kapatır. EGR valfinin çekiş üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi yoktur.

Yorumlar

Daha Fazlası