DOHC ve SOHC Motor Ne Demektir?

DOHC ve SOHC Motor Ne Demektir?

DOHC ve SOHC Motor egzantrik milinin bulunduğu yere ve sayısına göre isimlendirimiş motor tipleridir.

DOHC ve SOHC Motor Ne Demektir?

Motor teknolojisi geçmişten günümüze büyük gelişme göstermiştir. İlk zamanlarda subaplar üstte değil motorun yan tarafında konumlandırılmıştı. Bu motor tipi SV (Side Valve: yandan subaplı) motor olarak isimlendiriliyordu ve egzantrik mili üstte değil motor bloğunda bulunuyordu.

İlerleyen zamanlarda bu motor tipi yerini OHV (Overhead Valve : Üstten subaplı) motorlara bıraktı. Bu motor tipinde de egzantrik mili üstte değil yine motor bloğunda konumlandırılmıştı.

Subapların üste alınması silindirlerin sıkıştırma oranlarının artmasına ve daha güçlü motorlar üretilmesine imkan sağladı.

Daha fazla güç ve verim elde etmek için motorlardaki subap sayısı arttırılmaya başlandı. Fakat OHV tipi motorda egzantrik milinin motor bloğunda olması ve üsste bulunan subapları itmek için itici çubuklar kullanılması nedeniyle bu tip motorlarda ikiden fazla subap kullanmak oldukça zordu. Bu nedenle egzantrik mili de tıpkı subaplar gibi motor bloğunun üstüne alındı. Böylece piyasada OHC (Overhead camshaft : Üstten Egantrikli) motorlar yaygınlaşmaya başladı.

Egzantrik milinin üste alınması hayatımıza triger kayışını da sokmuş oldu. Motor bloğundan silindir kapağına alınan egzantrik miline hareket verebilmek için krank mili ile egzantrik mili triger kayışıyla birbirine bağlandı.

Başlarda OHC tipi motorlar tek egzantrikli olarak üretildi ve SOHC (Single Overhead Camshaft : Üstten Tek Egzantrikli Motor) olarak isimlendirildi. Silindir başına kullanılan subap sayısının artması (silindir başına 2 emme ve 2 egzoz subapı olmak üzere) yeni bir motor tipini doğurdu. Tek egzantrik miliyle 16 subapı birden kontrol etmenin dezavantajlarını ortadan kaldıran çift egzantrik milli motorlar üretilmeye başlandı. Millerden bir tanesi emme subaplarını diğeri ise egzoz subaplarını kontrol etmek üzere tasarlanmıştır. Bu motor tipide DOHC (Double Overhead Camshaft : Üstten Çift Egzantrikli) olarak isimlendirilmiştir.

Yorumlar

Daha Fazlası