Devirsiz yüksek Viteste Araç kullanmak zararlı mı?

Devirsiz yüksek Viteste Araç kullanmak zararlı mı?

Yüksek viteste araç kullanmak, Devirsiz araç kullanmak ne gibi zararlar oluşturur. Yüksek viteste kalkış yapmak sakıncalı mıdır?

Düşük devir yüksek vites araç kullanmak

Yeni model araçların birçoğunda vites yükseltme ve düşürme ikaz ışığı mevcut. Yani maksimum torka ulaşıldığı anlarda bu ikaz ışığı sizi vites yükseltmek için uyarır.Araçlar daha az yakıt yakması için bazen yüksek vites ve düşük devirde kullanılır.Ancak bu durumda araç vitesini yersiz yükseltmelerde motor zarar görebilir.(uzun vadede) Motor soğukken yüksek devirlere çıkmamak aracın ısınması için zaman tanımak önemlidir. Çok düşük devirlerde kurum bağlama vb açısından olumsuzluk oluşturabilir.

Doğru Vites Yükseltme

Doğru vites değiştirip değiştirmediğinizi anlamanın yolu vitesi yükselttiğinizde araç yığılma yapıp yapmadığıdır. Yığılma varsa erken vites değiştirdiğinizi anlamış olursunuz. Aracın gaza verdiği tepkiye göre bunu alışkanlık haline getirmek ve devir saatine takılmamak gerekir. Aracın yük durumu yol durumu rampa durumu gibi etmenler aracın vites geçişinde etkili olacaktır.

Dizel Araçlarda Kullanım

Dizel araçlarda ise durum farklıdır. Turbo'nun devreye girmesi birçok modelde 2800 3000 aralığıdır. Bu devirlere ulaşarak vites değiştirmezseniz araçtan hem verim alamaz hemde uzun vadede motorunuz sağırlaşır ve güç kaybı yaşar. Aracınızı en az haftada 1 defa yüksek devirli veya yokuş aşağı motora güç bindirerek motor freniyle indirmek faydalı olacaktır.

Yorumlar

Daha Fazlası