Debriyajın (Baskı Balata) Bittiğini Nasıl Anlarım

Debriyajın (Baskı Balata) Bittiğini Nasıl Anlarım

Debriyaj baskı balatasının bittiği nasıl anlaşılır, kaça malolur?

Arabamın Baskı Balatasının Bittiğini Nasıl Anlarım?

Manuel ve otomatikleştirilmiş manuel (yarı otomatik) vitesli araçlarda, baskı ve balata şanzımanın önemli bir bileşenidir. Manuel debriyaja bağlı olarak hareket eden baskı ve balata, otomatikleştirilmiş manuel araçlarda robotun sevk ve idaresindedir. Şanzıman dişlilerinin tekere güç veren milden ayrılmasını sağlayan bu sistem, bu tür araçlarda hayati öneme sahiptir.

Baskı Balata İçin Belirli KM Sınırı Var mı?

Baskı balata elbette hareketli bileşenlerden bir tanesi olması sebebi ile belli periyotlarda değiştirilir. Ne zaman değişim yapılacağı noktasında ise kesin bir kilometre veya yıl bilgisi verilemez. Kullanıma göre değişen kilometre ve yıllarda bu değişim gerekli olabilir. Bu noktada aracın bu ihtiyacının ortaya çıktığının kullanıcı tarafından anlaşılması gerekir.

Baskı Balatanın Bittiğini Anlamanın Pratik Yolu

  • Baskı ve balatanın bittiğini anlamanın en kolay yolu, aracın viteslere geçerken dişli sesi çıkarıp çıkarmadığını kontrol etmektir.
  • Kavramanın çok kısa aralıklarda olması ve aracın kalkışlarda titremesi de baskı balatanın bittiğine işaret olabilir.

Manuel şanzımanlarda debriyajın kaçırdığını anlamanın Farklı YoluArabayla küçük bir tur atılarak debriyaj normal çalışma sıcaklığına getirilir. Araç çalışır vaziyette durdurulur ve el freni çekilir, debriyaja basılarak en büyük vitese takılır, motor devir sayısı 2000 e getirilir ve hızlıca ayak debriyajdan çekilir. Motor stop ediyorsa debriyajda sorun yok demektir.

Robotik Şanzımanlı Araçlarda Baskı Balata bittiğini Nasıl Anlarım?

Robotik Manuel şanzımanlı araçlarda ise geçişlerde ses yapma, kalkışlarda titreme ve silkeleme gibi durumlar bu değişim sürecinin yaklaştığını gösterir. Baskı balatası biten araç, zor hareketlenir, vitesleri zor geçer ve aşırı yakıt tüketir. Özellikle şehir içi trafikte bu ciddi bir sorundur. İvedilikle bu bileşenlerin değiştirilmesi gerekecektir.

Baskı Balata Değiştirmek Ne Kadar Tutar?

Marka ve modele göre baskı balata fiyatları farklı olacaktır. Kimi markalarda Volant ile birlikte değişen sistem oldukça yüksek rakamlara mal olabilir. Bu noktada kullanıcılar kimi zaman yan sanayi parçaları tercih edebilir ve maliyeti azaltma yoluna gidebilir. Ancak bu alışveriş yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Yan sanayi parçaların bazıları ciddi anlamda sıkıntıya yol açabilirken, kısa zamanda niteliğini yitiren parçalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun için güvenilir satıcılardan ürün almalı ve öncelikle aracınızla uyum sağlayıp sağlamadığından emin olmalısınız. Buna göre maliyet aracın marka, model ve parçanın niteliğine bağlı olarak değişecektir.

Yorumlar

Daha Fazlası