Debriyaj Arızaları Nelerdir.

Debriyaj Arızaları Nelerdir.

Debriyaj arızalarına dair her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

1.Debriyajın üstten kavraması:Debriyaj pedalının ideal kavrama noktası debriyajı bırakırken orta kısımda kavramasıdır.Balata seviyesi düştükçe debriyaj yukarıdan kavramaya başlar. Debriyaj balatası bitmeye yaklaştığında ise araç zor kalkar debriyaj kaçırmaya başlar.Bu durumda debriyaj setinin( baskı, balata, bilye) değişmesi gerekir.

2.Debriyajın tabandan kavraması:Debriyaja tam basıp vitese takınca ayağınızı debriyajdan hafif çektiğinizde aracın hareket etmesidir.Bu sorunun çözümü adına:

-En basit olmaz demeyin pedalın altındaki paspas kalın geliyor olabilir.Kalın paspas debriyaj pedalının altında katlanmış halde kalmış olabiliyor.

-Araç marka modeline göre debriyaj halatlı ise halat sündüğü zaman hareketi çatala tam iletemez ve bilye baskıya tam basamaz.Bu durumda halatı değiştirmeniz gerekir.

3.Debriyajın aşırı sert olması:Aynı marka araç modeline göre farklı bir aracı kullandığınızda sizin aracınızın debriyaj sisteminin aşırı sert olduğunu fark edebilirsiniz.Bunun nedenleri:

-Debriyaj çatalının aşınması

-Baskı balatanın işlevini yitirmesi

-Debriyaj halatının paslanması

-Debriyaj pedal milinin paslanmış olabilir yağlanması yeterli olacaktır.

4.Debriyaja basılınca kesilen bıraktığınızda gelen ses:Bunun iki nedeni vardır. Birincisi debriyaj bilyasıdır. Debriyaja basmadığınız da boşta dönen bilya ses yapar, bastığınızda ses kesilir. Bilyenin değiştirilmesi gerekir. İkinci nedeni ise şanzıman içerisindeki Prizdirek bilyasıdır. Hatanın hangisinden kaynaklandığını tespit etmek için vitesi boşa alıp depriyaja basmadan çalıştırın.Kulağınıza gelen sesi dinleyerek 3000 devire kadar gaza basın 3000 devirdeyken gazı bırakıp depriyaja basın ses debriyaja bastığınız anda kesildiyse debriyaj bilyesi yok bir süre sonra kesildiyse prizdirek bilyası bozuk demektir. Çünküprizdirek bilyesi debriyaja bastığınızda da belli bir sürede dönmeye devam eder.

5.Debriyajın boşalıp birkaç defa basıp bırakınca düzelmesi: Bu arızayı yaşamanızın nedeni üst yada alt debriyaj merkezinin hidrolik sıvısını geri kaçırmasından kaynaklanır.Debriyajı pompalayınca düzelir.Bu durumda hangi merkezin bozuk olduğu tespit edilip değiştirilmesi gerekir.

Yorumlar

Daha Fazlası