Bir yolun Anayol olduğu Nasıl Anlaşılır ? Anayol, taliyol, Bağlantı yolu nedir?

Bir yolun Anayol olduğu Nasıl Anlaşılır ? Anayol, taliyol, Bağlantı yolu nedir?

Anayol neye göre belirlenir, bölünmüş yol nedir? tali yol ve bağlantı yolu nedir gibi yol çeşitleri ile ilgili açıklamaları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Anayol ve Geçiş üstünlükleri

Hepimizin başına gelebilecek kazalar sonrasında yol tartışmaları ve geçiş üstünlüğü gibi mevzular ön plana çıkar. Ancak çoğu kişi bu konuda bilgi sahibi olmadan yorum yapar. Akıcı trafik neredeyse orayı anayol zanneder. Bölünmüş yoldan gelen aracın bölünmemiş yola üstünlüğünü bilmeden konu ile ilgili yorum yapar. Kara yolları trafik yönetmeliğinde bu durum açıklanmıştır. Bunlardan bazılarına aşağıda yer vereceğiz.

Anayol nedir? Bir Yolun Anayol olduğunu Nasıl Anlarım

Anayol anatrafiğe açık olan ve bunu kesen karayolundaki trafiğin, bu yolu geçerken veya bu yola girerken, ilk geçiş hakkını vermesi gerektiği işaretlerle belirlenmiş karayoludur. Yani yan yollardan bulunduğunuz yollara araçlar girerken onlarauyarı ve dur tabelaları konulmuşsa siz anayoldasınız demektir.

Tali yol : Genel olarak üzerindeki trafik yoğunluğu bakımından, bağlandığı yoldan daha az önemde olan yoldur.

Ada :Yayaların geçme ve durmalarına, taşıtlardan inip binmelerine yarayan, trafik akımını düzenleme ve trafik güvenliğini sağlama amacı ile yapılmış olan, araçların bulunamayacağı, koruyucu tertibatla belirlenmiş bölüm ve alanlardır. Taşıt yolu : (Kaplama):Karayolunun genel olarak taşıt trafiğince kullanılan kısmıdır. Yaya yolu (Yaya kaldırımı) :Karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır. Bisiklet yolu : Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalarına ayrılan kısmıdır. Yaya geçidi : Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır. Kavşak : İki veya daha fazla karayolunun kesişmesi veya birleşmesi ile oluşan ortak alandır.

Şerit :Taşıtların bir dizi halinde güvenle seyredebilmeleri için taşıt yolunun ayrılmış bir bölümüdür.

Yorumlar

Daha Fazlası