Benzin Deposu Havalandırma Sistemi ve Karbon Kanister Nedir? Ne İşe Yarar?

Benzin Deposu Havalandırma Sistemi ve Karbon Kanister Nedir? Ne İşe Yarar?

Benzin Deposu Havalandırma Sistemi ve Karbon Kanister Nedir? Ne İşe Yarar?

Benzin uçucu bir maddedir ve yakıt deponuzdaki benzinin bir kısmı buharlaşır. Bu benzin buharının atmosfere salınmaması gerekir. Bu yüzden benzin deposuna bağlı bir plastik kutu(karbon kanister) bulunur. Karbon kanister atmosfere açıktır. Bu kutunun içerisinde aktif karbon filtresi bulunur. Bu filtre buharlaşan benzini tutar ve atmosfere geçişini engeller. Kanisterin bir ucu da emme manifolduna bağlıdır. Kanisterde biriken benzin buharı atmosferden gelen havayla beraber manifoldda oluşan vakum sonucu manifolda oradan da silindirlere geçer.

Depoda ki benzin bittikçe yerine hava dolması gerekir. Aksi takdirde depoda vakum oluşur. Bu vakum depoya zarar verebilir ve motorun çalışmasını engelleyebilir. Kanister aynı zamanda bu hava sirkülasyonuna yardımcı olur. Bu havanın bir kısmı kanisterden gelirken bir kısmıda depodaki vakum sonucu tek yönlü açılabilen depo kapağındaki valften depoya girer. Böylece deponun hava yapması engellenir. Bazı depo kapaklarında valf bulunmaz. Bu durumda bütün hava karbon kanister sistemindeki depo havalandırma valfinden girer.

Depoya yakıt alınabilmesi için bir yandan yakıt girerken öte yandan depodan havanın boşalması gerekir. Bu havanın bir kısmı genleşme deposuna bir kısmı da karbon kanister haznesine gönderilir.

Yorumlar

Daha Fazlası