Araçta Değer Kaybı Nedir, Şartları Nelerdir, Nasıl Hesaplanır, Nasıl Alınır?

Araçta Değer Kaybı Nedir, Şartları Nelerdir, Nasıl Hesaplanır, Nasıl Alınır?

Aracınızla bir kaza yaptınız ve piyasa değerindeki kaybınızı telafi etmek istiyorsunuz. Nasıl yapabilirsiniz? Yanıtı yazımızda.

Değer Kaybı Nedir?

Aracınız ile kaza yaparsanız tamir veya parça değişimi sonrası orijinalliği bozulur. TRAMER sorgusunda da kazalı gözükür. Piyasadaki muadil kazasız araçlara göre değerinde düşme olur. Bu düşüş aracınızın değer kaybını ifade eder.

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Kaza yaptınız ve asli kusur karşı tarafta ise piyasa araştırması yapıp direk karşı tarafın sigortasından değer kaybını talep edebilirsiniz. Bunun için eksper raporuna ihtiyacınız yoktur. İsteğe bağlı yaptırabilir ve talebinize ekletebilirsiniz de. Ancak dava açarsanız zaten mahkeme bilirkişiden alacağı rapora göre karar verecektir.

Değer Kaybı Şartları Nelerdir?

Değer kaybı talep etmek için öncelikle karşı taraf asli kusurlu olmalıdır. Kusurun bir kısmı sizde ise o zaman da kazadaki orana göre değer kaybı talep edebilirsiniz. Kaza sonrası iki yıl içinde başvuru yapılmaz ise zaman aşımı nedeniyle bu hak kaybedilir. Elbette kazada maddi bir kayıp oluşmalıdır.

Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Öncelikle karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından kayıp talep edilir. Sigorta olumsuz yanıt verirse Sigorta Tahkim Komisyonu'na şikayet edilerek hak aranır. Sigorta yoksa araç sahibi sorumlu tutularak ihtar çekilir. Yasal sürede yanıt gelmez ise bulunduğunuz yerdeki asliye hukuk mahkemesine başvuru yapılabilir. Dava sürecindeki bilirkişi raporu esas alınacağı için sembolik bir rakamla ya da eksper raporunuz varsa oradaki kayıp ile başvuruda bulunulabilir.

Biz yine de kazasız sürüşler dileriz :)

Yorumlar

Daha Fazlası