Araç ses ve Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Araç ses ve Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Araçta ses ve ısı yalıtımına dair her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ses ve ısı yalıtımı neden yapılmaktadır?

Dış ortamdan, motor aksamından ve taşıt tekerleklerinden gelen ses ve ısı değişimlerinin araç içine girişini ve çevreyi rahatsız etmesini engellemek için çeşitli düzeneklerle yalıtım uygulanır. Bu yalıtım sadece motor ve çevresinde yapıldığı gibi aracın diğer kısımlarında da yapılmaktadır.Bu sayede motor ısısının ve sesinin araç içindekileri rahatsız etmesi önlenmiş olur.Avrupa normlarına uygun araç içi gürültü seviyesi 60 desibel civarındadır.İnsan kulağının 35 desibel ve üzeri sesleri rahatça duyabildiği göz önüne alındığında araç içi gürültünün ne düzeylere ulaşılabileceği ortaya çıkmaktadır.

Isı ve ses yalıtım malzemeleri:Aşağıda belirttiğimiz cinsten malzemeler aracın değişik yerlerinde kullanılmak suretiyle ses ve ısı yalıtımı sağlanarak araç içerisinde ki gürültü en aza indirgenmektedir.

1.Plastik esaslı yalıtıcılar:Plastik esaslı yalıtıcılar genellikle civatalı birleşme yerlerinde hareket esnasında doğacak sesleri engellemek amacıyla kullanılırlar.Plastiğin ses yutma özelliğinden yararlanarak çoğu taşıt parçası plastikten yapılmaktadır.Çamurluğun iç kısımları, silecekler kapı fitilleri gibi.

2.Sünger esaslı yalıtıcılar:Hareketi yumuşatmak suretiyle ses yalıtımı sağlarlar.Kapı içi ve döşemelerde sünger esaslı yalıtıcılar kullanılmaktadır.

3.Köpük esaslı yalıtıcılar:Köpük esaslı yalıtıcılar ısı yalıtımı konusunda son derece etkili olduklarından daha çok motor bölümünde kullanılmaktadır.Kablo ve yakıt deposunun yalıtımında da yineköpük esaslı yalıtıcılar kullanılmaktadır.

4.Cam yünü esaslı yalıtıcılar: Bu tip malzemeler tek başlarına kullanılamazlar. Yüzeyleri kauçuk veya plastik benzeri malzemelerle kaplandıktan sonra kullanılırlar. Kaput içerisinde, araç tabanında ve tavanında ki yalıtım malzemeleri genelde cam yünü esaslı yalıtıcılardan oluşmaktadır.Bu madde çabuk tutuştuğu için üzerleri başka madde ile kaplanıp preslenerek kullanılırlar.

Yorumlar

Daha Fazlası