Araç Motoru Geç Isınıyor/Isınmıyor, Nedeni Nedir?

Araç Motoru Geç Isınıyor/Isınmıyor, Nedeni Nedir?

Araç motorunun geç ısınmasının muhtemel nedeni termostat arızasıdır.

Araç Motoru Geç Isınıyor/Isınmıyor, Nedeni Nedir?

Motor sıcaklığının aşırı yükselmesi (hararet) motor için ne kadar zararlı ise motorun ısınmaması da o kadar zararlıdır. Soğuk motorda yeterince yağlanma sağlanamaz ve sürtünme sonucu aşınmalar artar.

Eğer motor sıcaklığı ideal çalışma sıcaklığına (90 derece) gelmiyorsa bunun sebebi termostatının arızalanarak açık kalmasıdır. Normal de motor ilk çalıştığında termostat kapalıdır ve motor ısınana kadar suyun radyatöre gitmesine izin vermez. Bu sayede motor daha çabuk ideal çalışma sıcaklığına gelir. Motor ısısı uygun çalışma sıcaklığına geldiğinde ise termostat açılarak suyun radyatöre gitmesine izin verir ve soğutma suyu radyatörde soğutularak tekrar sisteme verilir.

Termostatın arızalanarak sürekli açık kaldığında motorun ısınması uzun aman alır ve ideal çalışma sıcaklığına ulaşamaz. Hızlı gittiğiniz durumlarda rüzgarında etkisiyle motor sıcaklığı (hararet) daha da düşer. Bu durumda aracınızın yakıtı da bir miktar artar.

Motorun ısınmama sebeplerinden biri de fan arızasıdır. Fan arızalanarak sürekli açık kaldığında motorun ısınması zaman alır.

Motorun geç ısınması motor yeterince yağlanamadığından motorda aşınmalara, yakıt tüketiminin artmasına ve aracın kabininin ısınmamasına sebep olur.

Yorumlar

Daha Fazlası