Araç beyni ECU Nedir ? ECU'nun Görevi nedir ?

Araç beyni ECU Nedir ? ECU'nun Görevi nedir ?

ECU, Elektronic Control Unit Nedir , Ne işe Yarar sorularına detaylı cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

ECU Nedir? Otomobilde Tek bir ECU mu? Var (Elektronic Control Unit)

Türkçe karşılığı Elektronik Motor Kontrol Birimi olan ECU, mekanik olarak çalışan ve elektronik olarak yönetilen motorun bir nevi patronudur. Enjeksiyonlu motorlara geçiş ile başlayan ECu devrimi ilk etapta yakıt püskürtme zamanlamasını kontrol amaçlı kullanılsa da günümüz teknolojisinde çiplerin yaygınlaşması sayesinde neredeyse motorun tüm özelliklerini kontrol altında tutmak amacıyla kullanılmaktadır.

araç üzerinde kendi başıan çalışan her sistemin kendine ait ECU bulundurması normaldir. LPG sistemi Hız sabitleme vb. Üst düzey donanıma sahip araçlarda 80-100 Civarı ECU bulunması olasıdır. Yani başında bir ek bulunan ECU ise o parçaya ait beyindir. Örneğin Brake ECU fren sistemine ait beyindir ve sistemin bileşenlerini kontrol altında tutar.

Motordaki ECU'nun Görevi

Modern motorlarının neredeyse tüm fonksiyonları ECU tarafından kontrol edilir.Motor Beyni diyede adlandırılan ECU aslında bir bilgisayar sistemidir.Üzerindeki yazılım sayesinde ve sensörlerden gelen bilgiler doğrultusunda motorun düzgün bir şekilde çalışmasından sorumludur.

Hava Yakıt Karışımı

Rölanti dengesi

Ateşleme sistemi

Subap zamanlaması

Turbo besleme vb birçok sistem ECU tarafından yönetilmektedir.

Yorumlar

Abdul rezak kılı bacak
Arkadaşlar çok güzel yazmisiniz çok teşekkür ederim gerçekten

Daha Fazlası