2. El Araç Satışlarına Sınırlama Geliyor.

2. El Araç Satışlarına Sınırlama Geliyor.

1 YILDA 3'TEN FAZLA ARAÇ SATANLAR DİKKAT.

Gelir vergisi Kanununda 1 yıl içerisinde (Ocak-Aralık) birden fazla yapılan satış işleminin ticaret olduğu ve bu işin devamlılığı belirtilmektedir. Bu şekilde yapılan satış işlemleri mutad meslek olarak kabul edilir ve vergiye tabidir. Araç almayla ilgili herhangi bir sınırlama yoktur.

G.V.K 'na göre;

Madde 37 – Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.

Ancak uygulamada bu durum farklılık arz etmektedir. Mesela bir kişi araç alır;

  • Beğenmeyebilir geri satar.
  • Araçlara ilgisi vardır sık sık araç değiştirebilir.
  • İşi gereği yanındaki çalışanlarına araç alabilir.
  • Anne, baba, kardeş, eş, çocuğuna araç alabilir ve bunları satması gerekebilir.
  • Araçta sorun çıkıp iade edebilir yada satabilir.
  • Aracın daha iyi bir modeli çıkıp değiştirebilir.
  • Alıp sattığı araçtan zarar edebilir.

Burada yapılan işlemlerde yıllar boyu süreklilik ve kar etme durumunun olması söz konusu değildir.

KM oynanmış aracı Nasıl Anlarım?(Tıkla-Öğren)

YENİ TASLAK DÜZENLEME NE DİYOR?

Gümrük ve Ticaret bakanlığının taslak aşamasında olan yeni düzenlemesine göre kişi eğer ticari araç alım satım yapan firma değilse, bir takvim yılında 3 ten fazla noter satış işlemi yapamayacak denmektedir. 3 ten fazla satış işlemi yapabilmesi için aracın en az 3 yıldır kendisinde olma şartı getirilmektedir.

Ayrıca 2.el araç alım satımı yapan firmalara belli standartlar gelecek. 200.000 km ve 10 yaş altı araçlara belli bir süre motor ve şanzuman garantisi verilmesi, araç satımı yapan kişilerin eğitilmesi ve satış sertifikası almaları, araç satım alanlarının belli bir düzende olması, satılan araçların ekspertizlerinin olması vb. düzenlemeler vardır.

Hürriyetyazarı Ahmet Karabıyıkbir yazısında bu durumu dile getirmiş ve konuyla ilgili yargı kararına değinmiştir.

Üç yılda beş araç alım satımı yapan vatandaş için Maliye vergi mükellefiyeti tesis etmiş, bunun üzerine vatandaş konuyu yargıya taşımış, yargılama sonucunda bu araç alım satım işlemleri ‘ticari faaliyet’ sayılmamış. Nedeni de; alım satımlarda hem ‘devamlılık ve süreklilik’ görülmemiş, hem ‘kazanç elde etme amacı’görülmemiş. Yargı kararında Kâr amacı güdülerek bu satışlardan kâr edildiği yönünde somut bir tespitin bulunmadığı da ayrıca belirtilmiş. (Danıştay 4. Daire E. 2012/5419, Tarih 27.10.2015)

Araç satış işlemlerinde esas olan; kişinin bu işi sürekli yapıyor ve kar elde ediyor olması gerektiğidir. Araç alım satımı konusunda tasarı yasalaşırsa zaten istesenizde 1 takvim yılında 3 ten fazla araç satmanız mümkün olmayacak noter sistemleri buna müsade etmeyecektir. Bu sayede vergi vb gelirlerde kayıp yaşanmayacağı düşünülmektedir.

Benzinli-Sedan-Manuel araç kıyaslama sayfası için Tıkla

Dizel-Sedan-Manuel araç kıyaslama sayfası için Tıkla

Benzinli-Hachback-Otomatik araç kıyaslama sayfası için Tıkla

Yorumlar

Daha Fazlası