2 El Araç Alım Satımı Nasıl Yapılır? Araç alım satımı için gerekli evraklar Nelerdir? Ruhsat Nereden Alınır?

2 El Araç Alım Satımı Nasıl Yapılır? Araç alım satımı için gerekli evraklar Nelerdir? Ruhsat Nereden Alınır?

2 El Araç Alım Satımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir. Araç alım satımı için gerekli evraklar Nelerdir? Ruhsat Nereden Alınır?

2. El Araç Alım Satımı Nasıl Yapılıyor?

Otomobiller, motosikletler, van, minivan, kamyon ve kamyonetler, iş makinaları ve bilimum motorlu kara taşıtları mülkiyet hakları kapsamında, özel yöntemlerle alım satımı yapılan araçlardır.

Araç alırken dikkat edilecek tüm konuları başlıklar halinde görmek için.

2. El Aracın Satışı Yapılabilmesi İçin

0 veya ikinci el olması fark etmeksizin tüm motorlu taşıtlar, vergileri ödenmiş ve araç sahibinin üzerine herhangi bir borç olmamak koşuluyla noter tasdiki ile alınıp satılır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve noterlerin ortak kullandıkları araç alım satım arayüzü ile araçların devri emniyete intikal ettirilir. Aracı satın alan kişi veya tüzel kişilik devir işleminden sonra en kısa süre içerisinde aracın zorunlu trafik sigortasını yaptırmak durumundadır. Araç devralındıktan sonra noterden çıkmadan aracın ruhsatı hazırlanır ve Zorunlu trafik sigortası devir alan kişi ya da kurum tarafından 15 gün içerisinde yapılmalıdır.

Nelere dikkat etmeliyim?

2. el araç alırken elbette aracın teknik olarak kontrolünü yaptırmalısınız.

Ekspertiz Nedir Ekspertiz Nasıl yaptırılır nelere baktırılır Ekspertiz ile ilgili tüm merak ettiklerinizi görmek için.

Kanuna göre 200.000 kilometrenin üzerindeki kara taşıtlarında, aracın yaşına bakılmaksızın ekspertiz zorunludur. Araç alırken mağdur olmamak için düşük kilometreli araçları alıyor olsanız dahi ekspertiz yaptırmanız faydanıza olacaktır.

Araç Almadan Ekspertiz Harici Hangi Kontrolleri yaptırlmalıdır.

  • Araç satın almadan önce, bir sigorta acentesi ile görüşerek aracın geçmişte hangi kazaları karıştığını öğrenebilirsiniz. 5664 ten hasar sorgusu yapabilirsiniz.
  • PTT HGS uygulamasından önceki muayene kayıtlarını öğrenebilirsiniz.
  • Aracın öncaki sahiplerini taksi olarak çalışmış mı şirket aracı mı kiralama aracı mı? öğrenebilirsiniz.

Noter Enasında Dikkat edilecekler.

  • Araç satın alırken, noter işlemleri resmi olarak tamamlanmadan ödeme yapmamak da, güvenli alım satım yapabilmenize yardımcı olacaktır.
  • Son olarak aracın ruhsatını da yer alan motor ve şasi numaralarını aracın üzerindeki numaralarla eşleştiğinden emin olmanızda fayda vardır.

Yorumlar

Daha Fazlası