Vida takılmış Plakalar Muayeneden Geçer mi?

Vida takılmış Plakalar Muayeneden Geçer mi?

Standart dışı plakaların çoğalmasından ötürü bazı plakaların muayeneden kalması söz konusu. Hangi plakalar muayenede ağır kusur?

Standart Plaka Özellikleri

Sahte plakalarla yapılan bombalı eylemler,soygun gasp vb yasa dışı olayların artması, bu plakaların kullanımı ile ilgili bazı düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Artık standart dışı olarak belirlenen plakalar muayeneden geçemeyecek. TUV muayene istasyonlarına gönderilen ağır kusur tablosunda yapılan değişiklik gereği standartlar belirlendi ve uygun olmayan plakalı araçlar ağır kusurlu olarak muayene tekrarına bırakılacak.

Peki Nedir Bu standartlar

  • Plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde vida, yansıtıcı, boya vb. herhangi bir müdahalede bulunulmuş, onarım yapılmış plakalar,
  • Üzerinde bulunması zorunlu olan dalgalı çizgi şeklindeki hologram, TR ve Ayyıldız şeklindeki hologramın bulunmadığı plakalar,
  • Plakayı basmaya yetkili kurumun kullandığı karakter ve rakamların, karakter kalıpları dışına çıkarılarak harf ve rakamların kalın boyandığı plakalar,
  • Plaka basmaya yetkisi olmayan bir kurum/kişi tarafından yönetmelikte gösterilen şekil ve şartların dışında basılan plakalar,
  • Okunamayacak derecede yırtılmış, delik, hasar görmüş, karakterleri silinmiş olan plakalar,
  • Üzerine folyo yapıştırılan, şeffaf örtü konulan plakalar
  • Araçta okunamayacak şekilde bir yere monte edilen plakalar
  • Üzerinde yetkili kurum onay mühürü bulunmayan plakalar
  • Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.

Motorlu bisiklet, motosiklet, yük motosikleti ve lastik tekerlekli traktörlerde 15x24 santimetre,

Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde uzunluğu 52 Cm genişliği 11 Cm,

Plakalarda kalın yana yatık yazı kullanılamayacak, kalınlaştırılmış yada üzeri cam vb kaplanmış kapatılmış plaka kullanılamayacak.

Alttaki plaka standart basılmış üstünde araca takılı plaka ise kalınlaştırılmış ve muayenede ağır kusur kabul edilmektedir.

Vida ile tutturulmuş yada Delik Plakalar Muayeneden Geçer mi?

Bir önceki muayeneden kusursuz bir şekilde geçmiş olsanız bile bu seferki muayenede plakanızın standart dışı olduğu gerekçesiyle ağır kusurla muayeneden kalabilirsiniz. Radar ve EDS sistemlerinin plakaları okuyamama sorunlarından dolayı artık vida ile tutturulmuş plakalarda muayeneden geçemeyecek.Buradaki altın kural şu; eğer vida harf ve sayıların arasında değilde iki kenarda ise sorun yok ancak okunmayı engelleyici olarak görülen harf ve sayılar arasındaki vidalarda muayene geçersiz kabul edilecek.

Yukarıdaki 3 rakamının önüne atılan vida HGS ve EDS gibi kamera sistemlerinde bu rakamın 8 olarak algılanmasına sebep olabilmektedir.

Yukarıdaki görselde bulunan plaka 0575 olarak okunacakken 8575 olarak okunabilmekte ve HGS , EDS gibi sistemlerde yanlış kişilere ceza gitmesine sebep olmaktadır.

TUV Neden Çok Sıkı Kurallar Uyguluyor

TUV muayene kuralları koyucu değil uygulayıcıdır. Unutulmamalıdır ki TUV muayene istasyonları kendilerine verilen ağır kusur tablosuna göre işlem yapmaktadır. Bu kusurları belirleyen ilgili devlet kurumlarıdır. Kusurların belirlenmesinde ihtiyaçlar, can ve mal güvenliği ön planda tutulmaktadır.

Yorumlar

Daha Fazlası