Plakam Kayboldu, Çalındı ve ya Hasar Gördü, Ne Yapmalıyım?

Plakam Kayboldu, Çalındı ve ya Hasar Gördü, Ne Yapmalıyım?

2019 Yılı Plaka Değişikliği ve Plaka Yenileme İşlemleri

1.Araç Satın Alma Durumunda Plaka Değişikliği

İkamet ettiğiniz ilden aldığınız aracın plakasını değiştiremezsiniz. Farklı bir ilden yeni bir araç satın aldınız ve plakasını değiştirmek istiyorsunuz. Öncelikle eski plakaları sökerek notere teslim etmeniz ve plaka değişikliğini noter satış işlemi esnasında belirtmeniz gerekir. Araç devir tescil işlemleri bittikten sonra noter size yeni ruhsatınızla beraber plaka bilgilerinizin yazdığı evrağı teslim eder. Bu evrakla Şoförler Odasına giderek yeni plakanızı bastırabilirsiniz.

2. Plakanızın Hasar Görmesi, Çalınması, Kaybolması vb. Durumlarda Plaka Yenileme veya Değişikliği

Plakanız hasar gördü ve yenilemek istiyorsanız, öncelikle bulunduğunuz yerdeki trafik tescil bürosundan randevu alınız.

Trafik tescil bürosuna giderken aşağıdaki evrakları yanınızda götürünüz.

  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • Ruhsat ve ruhsat fotokopisi
  • Trafik sigortasının aslı ve fotokopisi
  • Eski plakalar

Trafik tescil bürosundaki görevli memur işlemlerinizi tamamladıktan sonra size yeni plakalarınızı alabileceğiniz bir evrak verecektir.Bu evrakla Şoförler odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz.

Eğer plakanız çalındı ve ya kayboldu ise:

Yukarıdaki evrakların yanısıra;

1-İki plakanın da çalındığı durumlarda ilgili asayiş birimlerine müracaat edilmesi ve sistemde çalınma olayına ilişkin kayıt bulunması,

2-İki plakanın da kaybolduğu durumlarda tescil kuruluşuna dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

  • Her iki plakanın da çalındığı veya kaybolduğu durumlarda aracın tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi zorunludur.
  • Bu işlem araç alıcısının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yapılmaktadır.
  • Mevzuat gereği bir adet tescil plakası bulunan araçların (motosiklet, motorlu bisiklet vb) plakasının kaybolması halinde de plaka değişikliğinin yapılması zorunludur.
  • İki adet tescil plakası bulunup ta, bu plakalardan bir tane tescil plakası çalınan veya kaybolan araçların plakaları bir başka tescil plaka sıra numarası ile değiştirilmemektedir. Dilekçe üzerine plaka tahsisi yapılmaktadır.
  • Her iki tescil plakasının çalınması veya kaybolması nedeniyle plaka değişikliklerinde aracın zorunlu mali sorumluluk sigortasının bulunması gerekli olup, muayene süresi dolmuş ise muayenesinin yaptırılması zorunludur.

Yorumlar

Daha Fazlası