Otobüsün En güvenli Yeri Neresidir?

Otobüsün En güvenli Yeri Neresidir?

Otobüslerde en güvenli koltuk diye bir şey var mı? Hangi koltuğu tercih etmeliyim? En az Riskli Koltuklar hangileridir. Tüm detaylar bu yazımızda..

Otobüs Seyahatleri ve Güvenlik

Hepimizin başına gelebilecek durumlardan birisi de Trafik kazasıdır. Trafik kazalarının birçoğu aşırı hız, güvenli takip mesafesine uymamak, Alkollü araç kullanmak olarak sıralanmaktadır. Bu hataları yapmamak kaza yapmamak demek değildir. Örneğin bir otobüs yolculuğunda sizin aracın güvenli sürüşü ile ilgili yapabileceğiniz hiç bir şey yoktur.

Otobüs yolculuğunda riski en aza indirmek için sadece oturacağınız yeri seçerken belki kendinize göre en güvenli noktayı belirleyebilirsiniz. Tabi ki bu durumun garantisi yoktur. Aracın karıştığı kazada dışarıdan gelecek bir taş yada ağaç dalı size denk gelebilir. Emniyet kemeri kullanma konusu ihmal edilmemelidir.

  • Şoförün olduğu taraf otobüsün sürekli karşı şeride yakın tarafı olduğundan çarpışma esnasında diğer tarafa göre daha risklidir.
  • Şoförün olduğu taraf anlık şerit ihlali yada aracın önüne çıkan atlayan hayvan insan vb açısında tepki verildiği esnada otobüsün yatacağı taraftır çünkü şoför doğal olarak o anda kendini kurtarmak isteyecek bir insani reflekste bulunacaktır. (Bazen tam tersi de olabilir)
  • Otobüsün ön ve arkası alınan darbelerde en çok hasar alan kısımdır. Orta kısım daha güvenlidir
  • Üstten yada alttan alınan darbelerde genel olarak otobüsün her yeri eşit risktedir.
  • Otobüsün ters dönmesinde bagajlar cam kenarlarına yakın olduğundan ve cam patlamaları yüzünden cam kenarı risklidir.
  • Otobüsün sağ tarafı sola göre daha güvenli ön ve arkaya göre orta kısım daha güvenli ve cam kenarına göre ise koridor daha güvenli olduğuna göre koridor tarafı orta bölgeye yakın olan koltuklar aracın muhtemelen en güvenli ve hasardan en az etkilenecek bölgeleridir. Çünkü otobüslerin çoğunda orta kısım merdiven bölgesinde çelik bariyerler vardır. Orta kısımda bulunan dolap ve tv den de etkilenmemek için de ortanın 1.sıra arkası tercih edilebilir. Resimde belirtilen 35 numara en ideal koltuktur.

Önemli Not: Burada belirtilen koltuklar tamamen farazi oluşturulmuş kaza örneklerinden yola çıkarak belirlenmiştir. Konu hakkında ispatlanmış bir araştırma yoktur. Böyle bir durum mevcut olsa güvenli koltuklar diğerlerine göre daha pahalı olurdu. Ülkemizde ise en çok tercih edilen koltuklar ilk sıra koltuklardır.

En güvenli olarak seçtiğimiz orta koltuğa da pekala kavşakta tam ortadan bir kamyon çarpabilir. Herkese kazasız mutlu yolculuklar dileriz.

Yorumlar

Daha Fazlası