Kaza Esnasında İlk yardım

Kaza Esnasında İlk yardım

Trafik kazalarında ilk yardım hayat kurtarır, işte bilmeniz gerekenler:

İlk Yardım:Kazazedelere tıbbi tedavi imkanları sunulana kadarki süreçte çevresel imkanlar sunulması gereken yardım türüdür

Kaza ya karıştığınızda veya tanık olduğunuzda :

1.Önce kaza yerini kendiniz, kazazedeler ve diğer sürücüler için güvenli , farkedilir bölge haline getiriniz

Bunun için öncelikle olarak kendi aracınızı güvenli bölgeye alınız.Eğer kaza yapan araç çalışır vaziyette ise kontağı kapatınız.Sonra uyarı levhalarını diğer sürücülerin farkedeceği noktalara yerleştiriniz.Bölgeye kalabalık grubun özellikle yanıcı maddelerle yaklaşmaması için gerekli uyarıları yapınız.

2.Sağlık Kuruluşuna arayıp olay yeri ve kaza hakkında açıklayıcı bilgi vermek:Tıbbi müdahalenin bir an evvel yapılabilmesi adına son derece önemlidir. Birden fazla kişi isek bir kişi 112 yi arayabilir mi yerine doğrudan aramasını istediğimiz kişiyi belirterek siz arayın diye telkinde bulunmalıyız.Çünkü o esnada kişiler panik esnasında bunu ihmal edebilmektedirler.Sağlık ekibinin yanında emniyet güçlerini gerekiyorsa itfaiye ekiplerini de olay yerine çağırmalıyız.

3.Kazazedeyle ilgilenmek:

Kazazedelerden hayati veya durumunu tehlikeye düşürmeyecek durumda olanlar kaza yerinden güvenli bir noktaya alınarak müdahale edilmesi en doğru olandır.Ancak hareket ettirilmeyen veya hareket ettirilmesinde sakınca görülenler ise bulundukları noktada ilkyardıma başlanmalıdır.

4.İlk yardıma başlamak:Öncelikli olarak hayati fonksiyonları kontrol edilmelidir. Kazazedeler sakinleştirilmeli ve paniğe kapılması engellenmelidir.Eğer kanamalı bir durum varsa kanamayı durdurmakla ilk yardıma devam etmeliyiz. Hava şartları ve kaza niteliğine bağlı olarak kazazedenin vücut ısısı kontrol edilerek şoka girmesi engellenmelidir. İlk yardım ekibi gelene kadar kazazedenin yanında durup durumunun en azından kötüye gitmesini önleyerek yaralıların hayata tutunmalarına yardımcı olmalıyız.

Yorumlar

Daha Fazlası