Araçta bulunması gereken zorunlu evrak ve ekipman neler?

Araçta bulunması gereken zorunlu evrak ve ekipman neler?

Aracınızda polis kontrolünde ve muayene esnasında bulunması gereken ekipman ve evraklara dair her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Araçta bulunması gereken ekipman ve evraklar:

Karayolları trafik kanununa göre her sürücü ve yaya trafik kurallarına uymak zorundadır. Bu kuralların başında da karayolları trafik kanununda belirtilmiş olan sürücülerin araçlarında zorunlu olarak bulundurmaları gereken malzemeler vardır.Aracınız içerisinde kanunlarla düzenlenmiş olan bu malzemelerden birisinin bile eksik olması durumunda yetkili kişiler tarafından cezai işlem uygulanabilmektedir.Çünkü bu araçta bulunması zorunlu kılınan malzemeler sürücü, yolcu, yaya ve diğer tarfikte seyreden unsurların can ve mal güvenliği için son derece önemlidir.

Kanunen aracınızda bulunması gereken malzemeler:

1.İlk yardım çantası:

İçerisinde basit tıbbi müdahalelerde işinize yarayacak malzemeler bulunmaktadır.Bunlar:

*Üç adet sargı bezi *1 det flaster( 2cm*5m) *10 adet çengelli iğne* 1 adet paslanmaz makas *10 adet yara bandı * iki adet cerrahi eldiven * 1 adet alüminyum yanık örtüsü *1 adet otomatik turnike( 50 cm örgülü) * 2 adet büyük sargı bezi( 10 cm 3-5 m) * 1 kutu gaz komresi ( 10 cm 10 cm 50 lik kutu) * 1 adet esmark bandajı ( 3 cm) * 1 adet antiseptik solüsyon ( 50 ml )* 1 adet el feneri

2.Yangın söndürme tüpü:Sizin aracınızda veya herhangi bir nedenden ötürü trafikte karşılaşacağınız yangına müdahale edebilmenizi sağlayacaktır.Dikkat edilmesi gereken son kullanma tarihi ve doluluk durumudur. Yangın söndürme tüpünüzün kullanılır halde olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayınız.Çünkü kullanılır durumda olmadığı ancak araç muayenelerinde ve olumsuz durumlarda ortaya çıkmaktadır.

3.Çekme Halatı:Aracınız veya diğer sürücülere yolda kalma durumunda olmazsa olmazlardandır.

4.Kriko ve bijon anahtarı: Teker değiştirme ekipmanlarıdır.

5.Takoz ve patinaj zinciri:Aracınızın özellikle yokuşta sabit kalmasını sağlamak için takoz son derece önemlidir.Patinaj zinciri de olumsuz hava şartlarında özellikle karlı ve buzlu yollarda yardımcı olmaktadır.

6.Reflektör:Trafikte durma veya duraklama anlarında aracınızla veya diğer araçla ilgilenirken fark edilmenizi sağlayarak güvenli alan oluşturmaya yardımcı unsurlardandır.

7.Bir adet stepne: Yedek tekerlek patlama veya tekerin görevini yapamayacak durumda olması durumunda kullanılmak üzere araçta olmazsa olmazlardandır.

8.Seyyar lamba ve ampul:Havanın karardığı durumlarda aracınızla ilgili bir işlem yağmanız gerektiğinde son derece işlevseldir.Hazır olan bu parçanın kullanımı son derece kolaydır.Yanında yedek ampul bulundurmayı ihmal etmeyiniz.

9.Yedek malzeme ve takım sandığı:Aracınızda veya gerekli bir durumda işinizi kolaylaştıracak alet ve yedek malzemelerin olduğu size uygun bir takım sandığı bulundurmayı ihmal etmeyiniz.

Araçta bulunması gereken evraklar:

Teknik donanımın yanında aracınızda aşağıdaki evrakların bulunması zorunludur.Birinin bulunmaması durumunda bile kesinlikle cezai işlem uygulanmaktadır.

1.Sürücü Belgesi

2.Araca ait trafik ve tescil belgesi

3.Zorunlu trafik poliçesi

4.Ticari taşıt kullanıyorsanız K1 ve SRC belgesi

Yorumlar

Fukan
2019 yılı itibariyle, araçta stepne bulundurulması şart mı? Çoğu yeni model araçlarda stepne bulunmamakta onun yerine tamir kiti bulunmakta. Sprey lastik kitleri ceza yememek için yeterli mi?

Daha Fazlası