Aracıma Yanlış Yakıt Konuldu Ne Yapmalıyım?

Aracıma Yanlış Yakıt Konuldu Ne Yapmalıyım?

Araca yanlış yakıt konulması sıkça karşılaşılabilen sorunlardır. Başınıza gelmeden mutlaka tedbirinizi alın ve bu yazıyı okuyun..

ARACIMA HATALI YAKIT KONULDU NE YAPMALIYIM ?

Hatalı yakıt konusu ikiye ayrılabilir. Durumu örnekler üzerinden değerlendirmek daha açıklayıcı olacaktır.

  • Mesela benzinli araç kullanıyorsunuz ve hep 97 oktan alıyorsunuz yanlışlıkla 95 oktan konuldu veya euro dizel araca normal dizel yakıt konulması çok sorun teşkil etmeyecektir.
  • Ancak aracınız benzinli iken dizel yakıt konulduysa yada Aracınız dizel iken benzin konulduysa ne yapmalı?

Öncelikle aracınıza konulan yakıtı ücretini öderken kontrol edin.. aldığınız yakıt depodayken kontağı açıp aracı çalıştırmadan fark etmek çok önemlidir.

Aracınızın sadece yakıt deposuna konulan yanlış yakıtın telafisi kolaydır yakıt pompası devreye girmemiş olacağından aracı hemen çekiciye yükleyip serviste 2 3 saatte bu yakıt tahliye edilip depo temizlenirse aracınız muhtemelen zarar görmeyecektir. Ancak çalıştırıp hele de hareket ederseniz aracın tüm yakıt boruları enjektörleri hatalı yakıta maruz kalır ve ciddi şekilde hasar görür. o zaman işler epey karışacaktır.

Dizel araca benzin konulması

Özellikle dizel bir araca benzin konması hele ki yüksek teknolojili yeni dizel motorlara yanlış yakıt koymak demek muhtemelen 8 -10 bin Tl masrafa mal olacak demektir. Çünkü tüm yakıt ekipmanlarının temizlenmesi ve katalizör değişimine hatta ekstra bir sürü sensör arızasına bile sebep olabilecektir.

Benzinli araca dizel konulması

Bu ilk durum kadar kötü olmasa da yinede çok can sıkıcı bir durumdur. Eğer benzinli aracınıza dizel yakıt konmuşsa ve farketmden hareket ettiyseniz bir süre sonra mazot kokusu alacaksınız motorunuz düzensiz çalışacak ve bir süre sonrada yakıt sistemi arıza verecektir. Dizel araca benzin konması durumuna göre daha masrafsız olsa da yinede tüm yakıt sisteminin temizlenmesi gerekecek ve muhtemelen katalizörünüzün değişmesi gerekecektir.

Siz siz olun mutlaka yakıt alırken gözünüzü pompa görevlisinden ayırmayın ve hangi yakıtı koyduğunu kontrol edin.

Yakıt Tanıma Sistemi Nedir? (Tıklayın)

Kolay Yakıt Sistemi Nedir? Aracımda olup olmadığını Nasıl Anlarım (Tıklayın)

Yorumlar

Daha Fazlası