El freni Tutmuyor yada Az tutuyorsa Ne yapmalı?

El freni Tutmuyor yada Az tutuyorsa Ne yapmalı?

El frenini çekseniz de eğimli yollarda aracınız hareket mi ediyor. Sizin için derledik..

ELEKTRİKLİ VE NORMAL EL FRENİ ÇALIŞMA MEKANİZMASI AYNI MI?

El freni aracımızı stop ettiğimizde kontrolümüz dışında hareket etmemesi için en büyük önlemdir. Ancak el freninde karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi el freninin çok az tutması yada hiç tutmamasıdır. Tüm el freni mekanizmaları aynı şekilde çalışmaktadır. Elektrikli el frenlerinde tek fark bu sistemlerde freni sizin elle çekmenize gerek kalmadan otomatik devreye girmesidir.

El freniniz de buna benzer sorunlar varsa aracınızı park halinde mutlaka viteste bırakmanızı öneririz.( Yokuş aşağı ise geri vitese yokuş yukarı ise durduysanız 1 yada 2. vitese alınız)

EL FRENİ TUTMUYORSA NE YAPABİLİRİM?

otomatik yada manuel olarak el freni mekanizması yukarı çekildiğinde içerisinde bulunan çelik teller arak fren kampanalarını diske yaklaştırarak tutunmayı sağlar. El frenini ne kadar sert çekerseniz o kadar çok diskleri sıkıştırmış olursunuz.

El freninin sıkı sıkıya çekmenize rağmen eğer tutmuyorsa bunun 2 sebebi vardır.

1-El freni halatlarınız paslanmış ve özelliğini yitirmiştir siz ne kadar çekseniz de diskleri sıkıştıramaz

ÇÖZÜM: Gerginliği arttırılarak, yağlanarak yada değişim yapılarak sorun çözülebilir

2- Disk kampana balata vb. yüzeylerinin aşırı aşınması çizik ve oyuklar oluşmasından ötürü uyumlu çalışamaz ve tutunmayı sağlayamaz.

ÇÖZÜM: Taşlama vb yöntemlerle yada parça değişimi ile çözüm sağlanabilir

Yorumlar

yunus
Arabamin el freni sonuna kadar çekili iken one doğru sürünce gitmiyor, fakat geriye doğru sürmek istediğimde hareket edebiliyor. Arkalar disk fren Vectra b . Park halinde iken de aynı sorun var. Viteste iken öne doğru gitmiyor fakat geri geri kaçırıyor. Sebebi nedir?

Daha Fazlası