Araba Kontak Anahtarı dönmüyor yada girmiyor sebebi nedir?

Araba Kontak Anahtarı dönmüyor yada girmiyor sebebi nedir?

Aracınızın anahtarı kontağa girmiyor yada girdiği halde dönmüyorsa sebebi ne olabilir. Kontak anahtarı döndüğü halde geri gelmiyorsa sebebi nedir. Detaylı açıklamalar bu yazımızda.

Kontak Anahtarı Dönmüyor Sebebi Ne Olabilir?

Aracınızın kontak anahtarı yuvasına girmiyor yada girdiği halde dönmüyor olabilir. Bazı durumlarda da dönse dahi geri salmıyor olabilir. Bu durumlarda ilk yapılması gereken tespit sorunun anahtardan mı yoksa kontak yuvasından mı kaynaklandığını anlamaktır. Aracınızın yedek anahtarı ile de deneme yaparak bu konuya açıklık getirebilirsiniz. Yedek anahtarda da aynı sorunlarla karşı karşıya kalınıyorsa sorunun kontak yuvasından olduğu anlaşılır. Eğer sorun anahtardaysa, anahtar düşmelerde vb dişleri yada ucu zarar görmüş olabilir anahtar eğilmiş olabilir. Bazende alınan sert darbelerde şifresi bozulabilmektedir.

Kimyasallar Yardımıyla Kontak Anahtarına Müdahale

  • WD40 ve Fren hidroliği gibi yağlayıcı kimyasallar dönmeyen anahtarlarda çoğu zaman sorunu halledebilmektedir. Kontak anahtarına bir miktar sıkarak bir miktarda kontak yuvasına sıkarak denemek faydalı olacaktır.

Direksiyon Kilidine Dikkat

Bazı araçlarda bulunan direkisyon kilitleri anahtarın dönmesini zorlaştırabilir. Bu durumda aracın el frenini indirim yerinden biraz hareket ettirip direksiyonu anahtarla çevirmeye çalışmak mantıklı olacaktır.

Yukarıda belirtilen durumlarda sorununuz çözülmediyse aracınızı mutlaka ustaya götürmeniz gerekecektir. Direksiyon kili kontak yuvası yada anahtarın değişmesi gerekebilir.

Aracın Çalışıp Kontak Anahtarının Geri Gelmemesi

Aracın anahtarı kontağa giriyor ve dönüşünde problem yok ancak anahtar geri marş kısmında dipten geri dönmüyor ise kontak mekanizmasındaki yay bozulmuş ve geri bir tık atamıyor demektir. Yine ilk olarak kimyasal yağlayacılar denendikten sonra yay olduğundan emin olunur.Genelde kontak komple değişerek sorun çözülebilmektedir.

Yorumlar

Daha Fazlası