Ateşeleme Bobini nedir ve arızası Nasıl anlaşılır. Ateşleme bobini değişimi ne kadar tutar?

Ateşeleme Bobini nedir  ve arızası Nasıl anlaşılır. Ateşleme bobini değişimi ne kadar tutar?

Ateşeleme Bobini ne işe yarar? Bobinin arızalı olduğu Nasıl anlaşılır. Ateşleme bobini fiyatları ve değişimi ücretleri hakkında detaylı bilgiler.

Ateşleme arızası Tespiti Nasıl Yapılır?

Buji- Buji kablosu- Supaplar-Ateşleme bobini Kontrolü

Ateşleme bobinine bağlı buji kabloları sırasıyla çekilerek(çıkarılarak) motorda herhangi bir sarsıntı olup olmadığı kontrol edilerek arıza tespiti yapılır. Çıkarılan buji kablosundan dolayı titreme oluşuyorsa o buji sağlamdır. Ancak buji çıkarıldığında değişiklik yoksa o buji zaten arızalıdır. Tüm bujiler kontrol edilir.

Bujiler arıza yoksa supaplar kontrol edilmelidir. Supaplarda aşınma varsa çekiş düşmesine sebep olabilir. Burdada sorun bulunamazmsa sorunun kaynağı bobindir denilebilir.Tüm bu kontrolleri gerçekleştirdikten sonra arızayı tespit edemediyseniz çıkardığınız buji kablosu kıvılcım atıyor mu bunu test etmelisiniz. Bu testi kabloyu arabanın şasisine tutarak yapabilirsiniz, çakmak taşındakine benzer bir kıvılcım atlaması olmalıdır. Buji kablosu arızası da yaygın bir arızadır, buji kablosunun sağlam olduğundan emin olmadan ateşleme bobinini değiştirmeyin.

Subap erimesi Nedir Neden Olur? Ne kadar masraf Çıkarır yazısını görmek için tıkla?

Ateşleme bobini Kontrolü?

Ateşleme bobin arızalarında bilinmesi gereken en önemli konu güvenliktir. Motor dinlenmiş ve soğukken buji ve bobin kontrolü yapılmalıdır. Aksi halde çok sıcak parçalar zarar verir. Bobinlere bağlı elektrik bağlantı soketleri devre dışı bırakıldıktan sonra silindir kapak vidaları çıkarılır bu sayede bobinler serbest kalır ve çekilerek çıkarılır.

Ateşleme Bobini Tamiri Mümkün mü?

Ateşleme bobinin arızalandığında tamir edilmez ve yenisiyle değiştirilir. Eğer aracınızda bağımsız elektronik ateşleme sistemi varsa, hangi ateşleme bobini arızalıysa sadece onu değiştirirsiniz. Eski tip tek ateşleme bobinli sistem varsa, bunun değişmesi gerekir.

Ateşleme bobininin soket uçları doğru tespit edilmelidir. Modellere göre farklılık gösterdiği için uçların artı, eksi ve sinyal ucu olup olmadığını kendi aracınıza göre tespit etmelisiniz. Yine aynı şekilde bobin direncini kendi aracınıza göre ayarlamalısınız.

Ateşleme bobin Ücreti

Ateşleme bobin ücreti marka modele göre farklılık gösterir eski tip araçlarda tanesi 40-50 TL iken yeni modellerde 100 TL'den başlamaktadır. Aracınızda bobine gelene kadar genelde buji ve buji kablolarını değiştirme de hesaba katılmalıdır.

Yorumlar

Ali
Merhaba, Aracım 2005 palio 1.2 8v. üzerinde ikiz tip ateşleme bobini var. bir tanesi arızalı. sadece arızalı olanı değiştirmemde bir sakınca olur mu? yoksa ikisini de değiştirmeli miyim?

Daha Fazlası